PESÄPALLON SUOMEN MESTARUUS 1985

Runkosarjassa Jyväskylän Kiri osoittautui nimensä veroiseksi. Nimittäin 14 pelatun kierroksen jälkeen joukkue majaili kuudennella sijalla viisi pistettä kärkijoukkue Seinäjokea jäljessä, eikä karsintasarjan rajaankaan ollut joukkueella kuin yhden pisteen ero. Joukkue pelasi kuitenkin sarjan loppuun kahdeksan ottelun voittoputken, johon mahtui myös tärkeä 8-2 –kotivoitto Seinäjoesta ja vierasvoitto 3-4 Alajärveltä. Kun Seinäjoki meni vielä kotonaan kompastumaan Vaasalle ja viimeisellä kierroksella Tahkolle, vei Kiri runkosarjan voiton yhden pisteen turvin.

Muista mitalisarjan paikoista käytiin kova kamppailu, joka ratkesi vasta päätöskierroksella, kun Alajärvi voitti Hongikon ja Kouvola Vaasan. Kiteen mahdollisuudet kariutuivat sen hävittyä niukasti 4-3 Seinäjoella ja selvästi kotonaan Kouvolalle (3-13). Selkeät voitot kahdesta viimeisestä ottelusta eivät enää riittäneet vaan joukkue joutui tyytymään viidenteen sijaan yhden pisteen erolla mitalisarjaan.

Mitalisarjassakin Kiri osoittautui Seinäjokea paremmaksi keskinäisissä otteluissa pistein 3-1 (voitto ja tasapeli), mutta sarjan ratkaisu tulikin ehkä yllättävältä taholta. Alajärvi nimittäin onnistui voittamaan molemmat ottelunsa Kiriä vastaan (16-6 ja 9-4), mutta hävisi puolestaan Seinäjoelle yhtä selvästi (3-8 ja 5-13). Kouvola, joka myös otti Kiriltä yhden pisteen pelasti sille kuitenkin hopeamitalit nujertamalla Alajärven kotonaan. Kouvolaa itseään ei voitto kuitenkaan auttanut nousemaan mitaleille vaan pronssi meni Alajärvelle.

Suorasta putoamisesta käytiin runkosarjassa kova kamppailu ja se päättyi lopulta Nurmon Jymyn tappioon sen hävittyä kahdeksan viimeistä otteluaan. Eroa karsintasarjaan jäi kaksi pistettä. Putken alkaessa joukkue oli sijalla 10. ja esimerkiksi eroa Jyväskylän Kiriin oli vain neljä pistettä. Sarjan loputtua ero oli venähtänyt 20 pisteeseen.

Putoamissarjassa Sotkamo ja Hyvinkää eivät antaneet juurikaan mahdollisuuksia Hongikolle ja Kankaanpäälle, jotka siirtyivät Nurmon mukana sarjaporrasta alemmas.

Ykkössarjasta Mestaruussarjaan nousivat Siilinjärvi, Riihimäki ja Hamina. Muhos jäi neljänneksi ja Tohmajärvi oli viides kuusi pistettä Haminasta ja noususta.

Suomensarjan itälohkosta ykköseen nousi Järvenpää. Karjalan Maila sijoittui neljänneksi ja Kulhon Kunto kahdeksanneksi. Maakuntasarjan itälohkosta nousi Suomensarjaan Saaren Urheilijat, seuraavina Ilomantsi ja Kiteen 2-joukkue. Utran Koitto sijoittui seitsemänneksi ja KarMan kolmosjoukkue oli kahdeksas eli viimeinen.

Piirinmestaruudesta pelattaessa Kitee voitti Tohmajärven niukasti 8-7. Naisissa Viinijärvi löylytti KarMan 23-3.

Kontioiden Suomen Mestaruuden voitti Riihimäki ja Naisten mestaruuden vei Ikaalinen. A-pojissa paras oli Seinäjoki voitettuaan loppuottelussa Kiteen. B-pojat Hyvinkään Tahko ja B-tytöt Roihu. C-poikien mestaruus meni Jyväskylän Kirille. C-tyttöjen mestaruuden vei Kokemäen Kova-Väki ja Liperin Taimi sijoittui tässä sarjassa loistavasti hopealle. D-pojat Tahko, D-tytöt Kiri. E- ja F-pojissa Kiteen Urheilijat ottivat Suomen Mestaruudet.