TUL:n mestaruuskilpailu 1930

TUL_1930.jpg

Työväen Urheiluliiton urheiluseurat eivät saaneet osallistua 1920- ja 1930-luvulla SVUL:n pesäpallojaoston ja myöhemmin Suomen Pesäpalloliiton järjestämiin pesäpallosarjoihin. PPL ja TUL:n yhteistoiminta alkoi vasta sotien aikana.

Pesäpalloa harrastettiin myös TUL:n urheiluseuroissa 1920-luvulta lähtien. TUL:n virallinen pesäpallon kilpailutoiminta käynnistyi vuonna 1930 TUL:n pesäpallojaoston toimesta.


Työväen Urheiluliiton pesäpallon miesten Suomen mestaruuskilpailut vuonna 1930

Karsintaottelu Lohjalla 30.5.1930

Kullervo, Helsinki – Helsingin Kisa-Toverit 19 – 1. Tuomari L. Nurmi.
Lohjan Louhi – Helsingin Kisa-Toverit 6 – 5. Tuomari Soininen.
Lohjan Louhi – Kullervo, Helsinki 1 – 13. Tuomari E. Vuorinen.

Porin Pyrintö oli ilmoittautunut mutta ei osallistunut karsintaotteluihin.
Kullervo pääsi loppuotteluihin.

Lohjan Louhen joukkueen pelaajia:
Sahlström, Nordberg, Berg, L. Nurmi, T. Nurmi, Leppävirta, Vickström, Lindholm, Saaristo.

Helsingin Kisa-Toverien joukkueen pelaajia:
Vuorinen, Löfberg, Tyllinen, Lilja, Selin,

Karsintaottelut lopputurnaukseen 31.8.19830 Kotkassa

Kotkan Työväen Palloilijat – Kymin Veikot 11 – 3.

Talikkalan Toverit Viipurista oli ilmoittautunut mutta ei osallistunut karsintaotteluihin.
Kotkan Työväen Palloilijat pääsi loppuotteluihin.


Loppuottelut Helsingin Kaisaniemessä

6.9.1930 Kotkan Työväen Palloilijat – Kuusankosken Puhti 10 – 6. Tuomari V. Laherma.
6.9.1930 Kullervo, Helsinki – Lahden Kaleva 24 – 0. Tuomari K. Lahtinen.
7.9.1930 Kullervo, Helsinki – Kuusankosken Puhti 14 – 3. Tuomari O. Pitkäsilta.
7.9.1930 Kotkan Työväen Palloilijat – Lahden Kaleva 12 – 3. Tuomari V. Palomaa.
7.9.1930 Kuusankosken Puhti – Lahden Kaleva 18 – 4. Tuomari V. Soininen.
7.9.1930 Kullervo, Helsinki – Kotkan Työväen Palloilijat 19 – 2. Tuomari V. Laherma.

Sarjataulukko:

1 Kullervo, Helsinki 
3 3 0 0 57 - 5
6
2 Kotkan Työväen Palloilijat 3 2 0 1 24 - 28
4
3 Kuusankosken Puhti
3 1 0 2 27 - 28
2
4 Lahden Kaleva 3 0 0 3 7 - 54
0


Kullervon joukkueen pelaajia:
Väinö Soininen, lukkari, Väinö Hellsten, Uljas Viitasalo, sieppari, Arvi Heiskanen, Vilho Palomaa, Aaro Pantzar, Reino Niku-Paavola, varavahti, Kauno Lindroos, Urho Puittinen.

Kotkan Työväen Palloilijoiden joukkueen pelaajia:
Ilmola, Kesti-Heliä, Pekkola, sieppari, Keskinen, lukkari, Lehtinen, 3-varavahti, Koskinen, Järnstedt, Veijonen, Virtanen

Kuusankosken Puhdin joukkueen pelaajia:
A. Niemi, E. Aro, lukkari, T. Pekkala, 1-vahti, K. Lahtinen, V. Jungell, P. Nöjd, H. Saari, R. Rajala, P. Koponen.

Lahden Kalevan joukkueen pelaajia:
Pitkäsilta, lukkari, N. Pitkäsilta, polttaja, P. Mäkinen, 2-varavahti,


Suomen Sosiaalidemokraatti 7.9.1930:

”Pesäpalloilijain ensimmäiset mestaruuskisat aloitettiin eilen Kaisaniemessä
KTP voitti K:kosken Puhdin 10-6 ja Kullervo Lahden Kalevan 24-0.

TUL:n pesäpallomestaruuskilpailujen loppuottelu alkoivat eilen Kaisaniemessä. Loppukilpailuihin olivat selviytyneet Kotkan Työväen Palloilijat, Kuusankosken Puhti, Lahden Kaleva ja H.gin Kullervo. Alkujaan oli aikomuksena järjestää loppuottelut Lahdessa, mutta sittemmin täytyi siitä luopua kenttävaikeuksien vuoksi ja kilpailupaikaksi valittiin Helsinki.

Kilpailujen järjestäjä Kullervo oli kiitettävällä tavalla hoitanut kilpailujen reklaamin, mutta yleisöä ei kuitenkaan ollut kuin nimeksi. Osa poisjäämisistä voidaan panna kylmän sään ja toisten samanaikaisten kilpailujen tiliin, mutta kyllä yleisö sittenkin olisi saanut olla paremmin edustettuna. Toivottavasti se tänään korjaa laiminlyöntinsä ja saapuu runsaslukuisena kentälle.

Kotkan T. Palloilijat voitti Puhdin

Ensiksi joutuivat pelaamaan Kuusankosken Puhti ja Kotkan Työväen Palloilijat. Joukkueet olivat tuttuja keskenään. Kotkalaiset ovat tähän asti suoriutuneet voittajina, mutta kuinka käy nyt vieraalla kentällä?

Teikkauksessa saivat kotkalaiset sisävuoron ja peli alkoi ilman tunnusteluja. Kotkalaisten peli tuntui aluksi menevän aivan ”penkin alle”. Miehet ”tapettiin” heti ja vaihto tapahtui pian. Puhdin sisävuoro alkoi lupaavasti. Niemi toi kärkimiehenä juoksun ja syöttäjä Aro toisen heti hänen jälkeensä. Stadionpallo tuntui olevan vähän outo kotkalaisille (samoin kuin muillellekin maaseudun pelaajille, jotka eivät liene siihen vielä tottuneet) aluksi, mutta sitten alkoi peli luistaa vähän paremmin ja seurauksena oli 4 haavoittunutta ja kolme kuollutta. Vuoronvaihto

Toinen pelivuoro meni KTP:ltä niin kuin ensimmäinenkin: 4 lyöjää ja 3 kuollutta. Paremmin ei käy Puhdillekaan sisävuorolla ja tapahtuu vuoronvaihto. KTP:n sisävuoro: Ilmoila kuolee taipaleella, mutta kuinka ollakaan Kesti-Heliän onnistuu päästä kolmospesälle ja sieltä Keskisen lyönnistä kotia. Peli tähän mennessä 2-1. Enempää juoksuja ei kuitenkaan tällä vuorolla tule. Vaihto.

KP:n Niemi haavoittui ykköspesälle, mutta Aro pääsi kolmoselle ja sieltä kotia. Jungellin onnistuu tuoda vielä yksi juoksu ennen kuin vaihto tapahtui. Peli KP:n hyväksi 4-1. KTP:n peli luistaa yhä vielä heikosti. Virtanen tuo juoksun, mutta puhtilaiset ”tappavat” loput. KTP näyttää saaneen lisää intoa peliinsä ja KP ei saa juoksuja lisää 7 lyöjää ja 3 kuollutta.

Alkaa 3:s vuoropari. KTP:n sisävuoro. Lehtinen tuo juoksun, mutta sitten tuleekin 7 haavoittunutta, 3 kuollutta ja vaihto. KP ei saa sisävuorollaan kuin yhden juoksun. KTP:n sisävuoro juoksuitta. KP:lla on pitkä sisävuoro, mutta juoksuja ei tule kuin yksi. Alkaa seitsemäs vuoropari. Peli tähän mennessä 6-3 Puhdin hyväksi. KTP:n peli muuttuu paremmaksi ja KP:n ulkopeli huononee vastaavasti. Tulee heti ajolähtö, Ilmoilan ollessa kolmosella KTP saa vedettyä kolme juoksua. Sittemmin pallo heitetään takakentältä suoraan syöttäjän yli ja pallo menee hukkateille. Lehtinen lähti taipaleelle tämän aikana ja tuo kunniajuoksun, josta kuitenkin sukeutuu väittelyä. KTP saa vielä ennen vaihtoa kolme juoksua lisää, joten peli on siihen mennessä 10-6. Puhtilaiset eivät onnistu sisävuorollaan tasoittamaan, joten peli päättyy Kotkan T. Palloilijain voittoon 10-6.

Puhdin joukkueessa pelasivat A. Niemi, E. Aro, T. Pekkala, K. Lahtinen, V. Jungell, P. Nöjd, H. Saari, R. Rajala ja P. Koponen sekä KTP:n joukkueessa Ilmola, Kesti-Heliä, Pekkola, Keskinen, Lehtinen, Koskinen, Järnstedt, Veijonen ja Virtanen.

Pelin tuomitsi V. Laherma.

Kullervo voitti ylivoimaisesti Kalevan

Heti edellisen pelin jälkeen asettuivat pelaamaan Lahden Kaleva ja H.gin Kullervo. Kalevalla on nuori, lupaava joukkue. Kullervo oli nyt aivan ylivoimainen voittaen tuloksella 24-0. Eilisen pelin perusteella Kullervo on varmin mestariehdokas.

Pelin tuomitsi K. Lahtinen K:kosken Pudista.

Kuusankosken Puhdin syöttäjä Aro pelasi hyvin eilen. Samoin Pekkala ykköspesällä. KTP:lla on myös hyvä syöttäjä, Keskinen, mutta hänellä oli eilen paljon vääriä syöttöjä, joita kotkalaiset eivät kuitenkaan vedonneet vääriksi (!). Nuori Lehtinen ei ollut tällä kertaa varma. Molemmissa joukkueissa on nopeita miehiä.

Kalevan joukkueessa pelasi parhaiten syöttäjä Pitkäsilta. Joukkueella olivat pahimpana vikana heitot. Eiköhän peli luista tänään sentään paremmin, sillä ovathan sen pelaajat Suomen pesäpallokeskuksesta?

Järjestävä seura oli muuten tehnyt hyvää työtä kilpailujen onnistumiseksi, mutta syöttö- ja pesätuomarit olisivat saaneet olla paremmat.

Kilpailuja jatketaan tänään klo 9 aamulla Kaisaniemessä, jolloin pelaavat Puhti - Kullervo ja KTP - Kaleva. Klo 15 pelaavat KTP - Kullervo ja Puhti - Kaleva.

Kaikki ”pesäpallohullut” ja muukin yleisö tänään Kaisaniemeen!

Sieppari”


Suomen Sosiaalidemokraatti 8.9.1930:

”Kullervo pesäpalloilumestariksi.
Eilenkin oli Kullervon peli ylivoimaista.

TUL:n ensimmäisten pesäpallomestaruuskilpailujen loppuotteluja jatkettiin eilen Kaisaniemessä. Sää pysyi aamulla hetken aikaa läpimänä, muuttui myöhemmin koleaksi. Yleisöä oli nytkin kovin vähän. Järjestävä seura lienee saanut tuntuvan tappion, vaikka sillä ei ollutkaan muita menoja kuin majoitus- ja järjestelykustannukset. (Maaseutuseurojen joukkueet matkustivat omalla kustannuksellaan).

TUL:n ensimmäiseksi pesäpallomestariksi tuli Kullervo. Se sai mestaruutensa täysin oikeutetusti. Sen joukkue on tällä hetkellä ehdottomasti paras. Joukkue on tasainen, vaikka on siinä ”tähtiäkin”, kuten esim. Soininen, joka eilen pelasi loistavaa lyöntipeliä. – Kullervo on muutenkin tehnyt uranuurtavaa työtä pesäpalloilun hyväksi H.gin piirikunnassa.

Mutta älkäämme silti väheksykö toisten joukkueitten pelikykyä. KTP pelasi hyvin, mutta sillä oli aika annos, epäonnea eilen mukana pelissä. Sen yllättävän suuri häviö Kullervolle ei vastaa joukkueen pelikykyä. Puhdin peli rakoili aina lopussa.

Eiliset ottelut:

Kuusankosken Puhti hävisi Kullervolle.

Pelejä jatkettiin klo 9 aamulla. Ensiksi pelasivat Kullervo ja Kuusankosken Puhti. Kullervolaiset aloittivat hyvin sisäpelissä. Hellsten tosin kuolee ykköselle, mutta Heiskanen pääsee kolmoselle ja saman tien sisään. Palomaa tuo toisen juoksun, mutta Soininen ja Niku-Paavola ”kuolevat” ja seuraa vaihto.

Toinen vuoropari. Puhdin sisävuoro: 6 lyöjää ja vaihto juoksuitta. Kullervon Lindroos tuo heti juoksun, mutta sitten seuraa pitkä sarja haavoittuneita ja vaihto. Puhdin sisävuoro: Aro ”tapetaan” heti ja Pekkala haavoittuu poikkitaipaleella, mutta Lahtisen onnistuu päästä sisään hyvästä laa’asta. Kullervon sisävuorollakaan ei tule kuin yksi juoksu ja peli on siihen mennessä 4-1 Kullervon hyväksi.

4:s pelivuoro. Puhti: 4 lyöjää ja kolme kuollutta. Kullervo saa tällä vuorolla 4 juoksua, joten peli on 9-1. Puhdin sisävuoro kuluu juoksuitta, mutta kullervolaiset lisäävät etumatkaansa kahdella juoksulla.

Seuraavalla vuoroparilla Puhdin Saari ja Lahtinen tekevät kumpikin yhden juoksun. Peli tähän mennessä 11-3. Kullervo saa samalla vuorolla vielä kolme juoksua lisää. 7:s vuoropari kuluu lujasta yrityksestä huolimatta juoksuitta. Peli päättyy Kullervon hyväksi 14-3.

Pelin tuomitsi O. Pitkäsilta Lahden Kalevasta.

Kaleva hävisi KTP:lle kunniakkaasti 3-12.

Lahden Kaleva ja Kotkan Työväen Palloilijat pelasivat heti edellisen jälkeen. Kotkalaisilta odotettiin olevan ylivoimaisia, mutta Lahden pojat ottivat ”luulot pois” esittämällä huomattavasti parempaa peliä kuin edellisenä päivänä.

KTP sai aluksi sisävuoron. Tuloksena olikin 3 juoksua. Kalevan sisävuoro juoksuitta. LK:n pelaajat käsittelevät palloa paremmin kuin edellisessä pelissään ja tuloksena onkin KTP:llä juoksuton sisävuoro hyvästä lyöntipelistä huolimatta. Kalevan sisävuoro: T. Mäkinen pääsee yllättäen kolmoselle ja KTP:n ulkopeli rakoillessa sisään. O. Pitkäsilta ja Zeys tuovat kumpikin juoksun, joten peli on tasan 3-4! KTP panee kuitenkin tämän jälkeen ”pellit kiinni” ja siitä seuraa vaihto. KTP-läiset saavat varmuutta peliinsä ja lyönnit menevät taas loistavasti. Tuloksena 3 juoksua. KTP lisää pelin aikana yhä etumatkaansa 6:lla juoksulla. Peli päättyykin KTP:n voittoon 12 juoksulla 3 vastaan.

Pelin tuomitsi V. Palomaa H:gin Kullervosta.

Puhti voitti Lahden Kalevan 18-4.

Kilpailuja jatkettiin iltapäivällä klo 15. Lahden Kaleva joutui nyt pelaamaan Puhtia vastaan. Puhti saa ensin sisävuoron. Aro kuolee viistotaipaleella, mutta sitten alkaakin tulla juoksuja. Niemi on päässyt kolmoselle ja Jungell lyö hyvän laa’an jonka avulla N. pääsee sisään. Kalevan ulkopeli paranee yhä. Ensi vuoroparilla ”tapetaan” miehet nopeasti ja kalevalaiset pääsevät sisään. Vuoro alkaa kuitenkin heikosti. KP saa aluksi kaksi juoksua. Tällöin täytyi lahtelaisten vaihtaa polttajan paikalle toinen mies sattuneen tapaturman takia ja heillä tuntui usko menevän kokonaan pois. Tuloksena 5 juoksua lisää. Vaihto.

Lahden Salon onnistui ”rikkoa nolla” tällä vuoroparilla, L.Mäkinen tuo toisen vielä lisää.

KP:laiset lisäävät yhä etumatkaansa ja peli päätyykin heidän hyväkseen 18-4.

Pelituomarina toimi V. Laherma H:gin Kullervosta.


Kullervon ja Kotkan T. Palloilijain ottelu

Tästä ottelusta odotettiin, eikä aivan syyttä, jännittävää. Sellaiseksi se muodostuikin, joskin juoksujen ero muodostui vähän liian suureksi.

KTP voitti teikkauksessa ja valitsi ulkopelin. Hellsten ja Heiskanen kuolevat viistotaipaleella. Keskinen antaa väärä syötön ja mies lähtee taipaleelle. Nopea, suora heitto kakkoselle ja Hellsten ja Heiskanen ”tapettiin”. Palomaa tuo ensimmäisen juoksun. Salminen kuoli sisääntullessa. Vaihto. KTP saa aluksi ajolähdön, mutta miehet haavoittuvat kun lyömävuorossa ollut pelaaja lyö viimeisen lyöntinsä laittomaksi. Kolme kuollutta vielä ja seuraa vaihto.

Toinen vuoropari. Linden aloittaa Kullervon juoksusarjan yliheiton ansiosta. Puittinen, Palomaa, Soininen ja Hellsten lisäävät juoksuja. Pantzar lyö komean laa’an polttajan yli ja sieppari Viitasalo tuo kymmenennen juoksun seuralleen. Kullervo saa vielä kaksi juoksua, joten peli on yllättäen tähän mennessä 10-0! KTP:n kärkimies Ilmolan onnistuu tuoda KTP:lle ensimmäinen juoksu. Vaihto heti perään.

Kullervon sisävuoro. Ykkös- ja kakkospesä on onnistettu ”täyttämään”. Soininen lyö ylitse ja seurauksena on kaksi juoksua ja ”oma” kunniajuoksun. Peli 15-1. Näyttää siltä kuin Kullervo voittasi aivan ylivoimaisesti. Ilmola ottaa kuitenkin kauniin kopin, josta seuraakin vaihto. Peli tasaantuu, mutta KTP:llä on yhä epäonnea. Keskinen saa yhden juoksun, mutta siihen se loppuukin. Peli päättyi Kullervon hyväksi 19-2, joten se siis voitti TUL:n ensimmäisen pesäpallomestaruuden. – Joukkueessa pelasivat V. Soininen, Hellsten, U. Viitasalo, A. Heiskanen, V. Palomaa, A. Pantzar, Niku-Paavola, Lindroos ja Puittinen.

V. Laherma tuomitsi pelin.

Ensimmäinen pesäpallomestaruus tuli siis Helsinkiin, ja sen sai haltuunsa, kuten jo sanottu, Kullervo. Kullervon syöttäjä Soininen oli ”ylivetokunnossa” eilen. ”Ullero” Viitasalo pelasi hyvin ulkopelissä. Pantzar lyö myös hyvin. Joukkue on varsin nopeakin. Paras mies Puittinen, 100 m. 11,7. Joukkueen keskiarvo kuulemma 12,8. Hyvä saavutus.

Nopein mies KTP:ssä lienee Kesti-Heliä. Keskinen hyvä syöttäjä. Sieppari Pekkolan peli luistavampi kuin lauantaina. Puhdin joukkueessa pelasivat parhaiten syöttäjä Aro, ykköspesävahti Pekola, joka ei ”pummaa” paikallaan, ja kolmosvara Lahtinen. – Lahden Kalevan polttajalle N. Pitkäsillalle sattui ikävä tapaturma hänen heittäessään palloa sisään. Käsi lienee jotenkin luiskahtanut ja kirurgissa sen todettiin mennen poikki. Harvinainen tapaus pelissä. – Lahtelaisista heitti parhaiten kakkosvara P. Mäkinen. Joukkuetta vaivaa vielä harjoituksen puute.

Viimeisen ottelun ajaksi järjestivät kuusankoskelaiset huutosakin joka reippaasti kaiutteli ”sotahuutojaan”. Esim. ”Kotka, Kotka, pellit kiinn", että saatte mitalin”. ”Älkää lyökö koppeja, muuten ei tu’ juoksuja” ja ”Kotka, Kotka tusina, muuten menee lusikka” ym. Mutta mestaruuden saavuttaminen oli sittenkin ylivoimainen tehtävä ”laakson” pojille.

Sieppari”


*****

Suomen Urheilulehti 17.9.1930:

”Näpäyksiä

TUL on nyttemmin saanut onnellisesti lävitse ensimmäiset mestaruuskilpailunsa. Kullervosta leivottiin mestari, ja hyvin tämä joukkue mestaruusarvonsa ansaitseekin, sillä siksi paljon se pelitekniikaltaan oli muita mukanaolijoita – Kotkan, Kuusankosken ja Lahden poikia – edellä. Se osasi lyödä, juosta, ottaa kiinni ja heittää paremmin kuin vastustajat. Ihmettelemisen aihetta tässä ei kylläkään ole kun muistaa, että Kullervon joukkue on muodostettu täkäläisistä koululaispelaajista, joten sen miehet ovat voineet saada suuremman koulutuksen kuin toiset.

Erikoisesti pisti silmiin se antaumus, jolla kaikki pelaajat suorittivat tehtävänsä: he elivät suorastaan pelin mukana, sen lumoissa. ”Lehmäilemistä” ei näissä otteluissa huomannut kertaakaan siitä huolimatta, että juoksuluvuissa oli suuriakin eroja.

Kentän parhaimpia miehiä oli Kullervo Niku-Paavola, joka varman varavahtipelinsä lisäksi oli Soinisen veroinen lyöjä. Sieppareista pelasi Kullervon Viitasalo suorastaan herkullista peliä, vaistoten harvinaisen varmasti pallon suunnan; olisi mielenkiintoista nähdä tämä mies pelaamassa sellaista joukkuetta vastaan, joka löisi yhtä hyvin kuin esim. Kullervo.

Vierailevista joukkueista oli Kotka parhain, ollen sen lyönnit kuitenkin huomattavasti heikommat kuin Kullervon ja ulkopeli osittain haparoivaa. Jokseenkin tämän tasalle kohosi Kuusankosken Puhti. Sen pahimpia virheitä oli lyödyn pallon päästäminen kimmahtamaan käsistä. Puhdin lukkari oli kentän paras tällä paikalla harvinaisen nopeine heittoineen, ja jahka hän oppii suorittamaan heiton oikealla hetkellä, on suorastaan itsemurhaa mennä kärkkymään ykköseltä. Lahden joukkueen peli oli heiluvinta.

Pelituomareista onnistui parhaiten voimistelunopettaja Laherma.

Jorri Kiri”


Lähteet:
- Työväen Urheiluliiton pesäpallojaoston pöytäkirjat vuodelta 1930.
- TUL-lehti vuodelta 1930.
- Suomen Sosiaalidemokraatti 7.-8.9.1930
- Suomen Urheilulehti 17.9.1930
- Useita sanomalehtiä vuodelta 1930.