Suojeluskuntajärjestön Pesäpallomestaruus 1924

Ks. http://www.mrasilainen.com/sarjat/1924/1924_muut.htm

Suojeluskuntapiirien pesäpallon mestaruuskilpailut vuonna 1924

Kilpailut pelattiin Cup järjestelmällä eli otteluiden voittaja pääsi jatkoon ja häviäjä putosi pois kilpailuista.

Alkuerät

 

Viipurissa

16.8.1924 Kymenlaakson suojeluskuntapiiri – Sortavalan suojeluskuntapiiri 13 – 4

16.8.1924 Viipurin suojeluskuntapiiri – Pohjois-Karjalan suojeluskuntapiiri 12 – 2

16.8.1924 Kymenlaakson suojeluskuntapiiri – Viipurin suojeluskuntapiiri 13 – 3

 

Tampereella

23.8.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Turun suojeluskuntapiiri 28 – 10  -  Lehtileike A1

24.8.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Satakunnan suojeluskuntapiiri 14 – 5  -  Lehtileike A2

 

Kajaanissa

24.8.1924 Jyväskylän suojeluskuntapiiri – Kainuun suojeluskuntapiiri 18 – 1

24.8.1924 Kuopion suojeluskuntapiiri – Mikkelin suojeluskuntapiiri 14 – 3

24.8.1924 Kuopion suojeluskuntapiiri – Jyväskylän suojeluskuntapiiri 12 – 6

 

Ilmajoella

24.8.1924 Keski-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri – Vaasan ruotsinkielinen suojeluskuntapiiri 30 – 1

24.8.1924 Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri – Keski-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri 56 – 1

 

Oulussa

24.8.1924 Raahen suojeluskuntapiiri – Oulun suojeluskuntapiiri 20 – 1

24.8.1924 Raahen suojeluskuntapiiri – Pohjolan suojeluskuntapiiri 50 – 4

 

Loviisassa

28.8.1924 Nylands Södra suojeluskuntapiiri – Helsingin suojeluskuntapiiri 10 – 8

 

Tampereella

30.8.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Etelä-Hämeen suojeluskuntapiiri 17 – 7  -  Lehtileike A2

 

Välieräottelut

 

Tampereella

21.9.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Nylands Södra suojeluskuntapiiri 17 – 10  -  Lehtileike A2

 

Raahessa

31.8.1924 Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri – Raahen suojeluskuntapiiri 12 – 1

 

Loppuottelut Nurmossa 28.9.1924

 

Semifinaalit

 

28.9.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Kuopion suojeluskuntapiiri 25 – 2  -  Lehtileike A2

28.9.1924 Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri – Kymenlaakson suojeluskuntapiiri 7 – 4

Loppuottelu

28.9.1924 Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri – Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri 16 – 8  -  Lehtileike A2

 

Joukkueiden järjestys suojeluskuntapiirien pesäpallon Suomen mestaruuskilpailuissa vuonna 1924:

1. Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiiri  -  Lehtileike A3

2. Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri

Sijat 3. – 4.

Kuopion suojeluskuntapiiri

Kymenlaakson suojeluskuntapiiri

Sijat 5. – 6.

Nylands Södra suojeluskuntapiiri

Raahen suojeluskuntapiiri

Sijat 7. – 11.

Etelä-Hämeen suojeluskuntapiiri

Jyväskylän suojeluskuntapiiri

Keski-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri

Pohjolan suojeluskuntapiiri

Viipurin suojeluskuntapiiri

Sijat 12. – 20.

Helsingin suojeluskuntapiiri

Kainuun suojeluskuntapiiri

Mikkelin suojeluskuntapiiri

Oulun suojeluskuntapiiri

Pohjois-Karjalan suojeluskuntapiiri

Satakunnan suojeluskuntapiiri

Sortavalan suojeluskuntapiiri

Vaasan ruotsinkielinen suojeluskuntapiiri

Turun suojeluskuntapiiri

 

Pohjois-Uudenmaan suojeluskuntapiiri ei osallistunut mestaruuskilpailuihin.

 

Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiirin joukkueen pelaajat:

Lukkari U. Veneskoski, sieppari Väliniemi, 1-vahti Saari, 2-vahti Alha, 3-vahti V. Veneskoski, polttaja Seppälä, 2-varavahti Kotikoski, 3-varavahti Lahtinen ja koppari Männistö.

 

Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin joukkueen pelaajat:

J. Muilu, H. Latikka ja T. Myllymäki Nurmosta, B. Sysilampi, A. Puodinketo, J. Aho ja E. Porkkunen Kuortaneelta, V. Aro Ilmajoelta ja L. Jyllilä Kauhajoelta.

 

Vuonna 1924 pesäpalloa harrastettiin 19 suojeluskuntapiirissä. Eniten otteluita pelattiin Pohjois-Hämeen, suojeluskuntapiirissä (67 ottelua).

 

Vuonna 1924 suojeluskuntien 274 virallisessa pesäpallo-otteluissa pelasi yhteensä 5 617 pelaajaa. Tässä luvussa on laskettu kaikkien pelattujen otteluiden pelaajat yhteen eli yhdelle henkilölle on voinut tulla useita suorituksia.

 

Lähteet:

- Liite Ylipäällikön päiväkäskyyn numero 28.24. Suojeluskuntapiirien pesäpallo-mestaruuskilpailujen tulokset vuonna 1924. Suojeluskuntien arkisto. Suomen Urheiluarkisto.

- Suojeluskuntajärjestö ja pesäpalloilu. Pesäpalloilijan Joulu 1930. Suomen Pesäpalloliiton arkisto. Suomen Urheiluarkisto.

- Suojeluskuntajärjestön toimintakertomus vuodelta 1924. Liite numero 1 Urheiluosaston vuosikertomukseen 1924. Yhteenveto suojeluskuntajärjestössä pidetyistä kilpailuista ajalta 1.11.1923 – 31.10.1924.

- Aamulehti

 

Aamulehti 1924:

 

”Kun heimot iskivät yhtehen!

Pohjois-Häme voittanut suojeluskuntajärjestön pesäpallomestaruuden.

(Lehtemme kirjeenvaihtajalta)

 

Kun Etelä-Pohjanmaa eräänä aikaisempana vuotena voitti suojeluskuntajärjestön pesäpallomestaruuden, käyttivät sen sanomalehdet selostaessaan komealta kalskahtavaa rubriikia: ”Kun heimot iskivät yhtehen!”. Olemme tämän selostuksemme otsikoksi lainanneet heidän rubrikeerauksena, koska se mielestämme kuin naulan kantaan osuen karakterisoi nämä tilaisuudet. Sk-järjestön piirien välisten pesäpallomestaruuskilpailujen loppuotteluissa nimittäin kohtaavat aina kunkin neljän heimomme karjalaisten, savolaisten, pohjalaisten ja hämäläisten parhaat edustajat toisensa.

 

Viime sunnuntaina pelattiin Nurmon raviradalla E-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin järjestämänä tämän vuotiset loppuottelut.

.…..

 

Ensi olivat vastakkain savolaiset ja hämäläiset. Tämä ottelu suoritettiin sunnuntai aamuna klo 9. Ottelu pelattiin sikäli vaikeissa olosuhteissa, että edellisen yön ankarana pakkasen nostattaman kuura peitti vielä kentän tehden sen liukkaaksi ja märäksi. Myöskin kylmä ilma tahtoi kangistaa pelaajain jäsenet. – Savolaiset olivat hirveän vaarallisen näköisiä maakuntavärisessä kirjavan loistavissa pelipuvuissaan keltanauhaisine mustine housuineen, keltaisine paitoineen ja musta-keltaraitaisine, suurilippaisine jockey-lakkeineen. He eivät kuitenkaan olleet niin vaarallisia kuin miltä näyttivät, vaan saavuttivat meidän valkopukuisemme heistä helpon voiton tuloksella 25-2. Muuten siisti ja äänetön peli sekä yleisön että pelaajien puolelta. ”Se on yks’ kaikki tua viarahien homma”, tuumi omiensa puolesta varma pohjalaisyleisö, viitsimättä vaivautua huutamaan. Juoksut jakaantuivat eri vuoroissa seuraavasti:

 

Hämäläiset: 4 4 4 0 4 6 3 = 25

Savolaiset: 2 0 0 0 0 0 0 = 2

 

Paljon jännittävämmäksi kuin edellinen muodostui pohjalaisten ja karjalaisten välinen yhteenotto, joka alkoi klo 11 ap. olosuhteet olivat jo paremmat, sillä kirkkaalta taivaalta helottava syyskuinen aurinko oli kuivannut kentän ja lämmittänyt ilman. Sankkana satalukuisena muurina reunusti pohjalaisyleisö pelialuetta. Arvonnassa voittivat musta-valkopukuiset Kyminlaaksolaiset valiten ulkopelin, joten sinivalkoiset pohjanmaan pojat saivat tehdä ensin hyökkäyksenä juoksujen valloittamiseksi. Turhaan! Kymiläisten sen sijaan onnistui ensimmäisellä vuorolla saada 2 juoksua, joten alku näytti pohjalaisille huonolta. Synkkänä ja äänettömänä seisoikin mustapukuinen körttikansa kentän ympärillä alkuvuorojen aikana, jolloin kymiläiset olivat pelissä hallitsevina. Heidän sisäpelinsä ei ollut kuitenkaan kyllin hölkkäävää eikä nopeaa, joten juuri näissä ominaisuuksissa vahvat pohjalaiset pääsivät seuraavissa pelivuoroissa tasoittamaan sekä lopuksi lämpenemään päässeen yleisön voimakkaasti yllyttäessä parilla juoksulla johtamaankin. Vuoropari vuoroparilta jatkoi sitten ankara ja kiivas taistelu, pohjalaisten ollessa pari juoksua edellä, ja päättyi se pohjalaisten voittoon 7 juoksulla 5 vastaan. Tulos, joka olisi yhtä hyvin voinut olla, ellei nyt juuri päinvastainen, niin ainakin tasapeli.

 

Ratkaisevaan loppuotteluun olivat siis selvinneet Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Häme. Tämä tulos ilahdutti ja innosti äärettömästi pohjalaisia, koska nyt tarjoutui niin mainio tilaisuus hakata pahanpäiväisesti hämäläiset, joille aikaisempien vuosien otteluitten johdosta kannettiin pahaa kaunaa. Kaikkialla sai väliajalla kuulla, että nyt vasta oli edessä oikea heimojen ”yhtehen” otto. Omista miehistään pohjalaiset olivat varmoja. Puhuttiin heidän aikaisemmistaan ylivoimaisista voitoistaan: Keski-Pohjanmaa, joka oli rökittänyt Vaasan 35 - 1, oli hakattu 56-1 j.n.e. Meikäläisten savolaisista saamalle voitolle ei annettu mitään arvoa, sillä olihan heidän ”nurmoolaiset” pelaajansakin rökittäneet heitä edellisenä iltana parissa pelivuorossa 8-0 j.n.e. Heidän urheiluohjaajansa oli asiasta niin varma että ehdotti vetona päivällistä molemmille pelijoukkueelle. Siihen ei meidän puolelta kuitenkaan uskallettu suostua.

 

Arvonnassa voitti meidän Veneskoski ja valitsi ulkopelin. – Haudan hiljaisuus! Alkuvihellys! Viuhuen lentää pallo miestemme tuimista verryttelyheitoista pesältä pesälle! Ensimmäinen syöttö ja lyönti: ohi! Toinen: vongahtaen lentää tuimasti lyöty pallo kentälle, mutta vangitaan kuin lukkoon ja kuin ammuttuna lähetetään ensimmäiselle pesällä olevan Saaren pettämättömiin kouriin. Peli on alkanut meille hyvin entein. Vaikeimmatkin pallot vangitaan varmasti ja heitot pesiltä pesille suoritetaan sellaisella voimalla ja nopeudella että se herättää yksinpä pohjalaisyleisönkin ihastusta. Lukkarimme U. Veneskoski on suuremmoinen. Pahojen aavistusten valtaamana seisoo kansa äänettönnä muistamatta huudoillaan yllyttää miehiänsä, niin kuin oli kova päätös ollut ennen ottelun alkua. 5 miestä kerkisi pohjalaisten ensimmäisellä vuorolla lyömään. 2 heistä haa********i ja 3 kuoli, joten ensimmäinen vuoro oli heillä nolla. Meidän miehistämme löi ensin vuorolla kaikki 9 ja Seppälä ja Lahtinen toivat juoksun, joten johdimme 2-0. Seuraavassa vuorossa tekivät miehemme tehokasta työtä tappaen tai haavoittaen järjestään kaikki vastustajansa. Sisävuorossa he kävivät lyömässä 12 kertaa ja Väliniemi, Kotikoski ja Männistö saivat juoksun, joten johdimme edelleen 5-0. Kansa vaikeni. Kol*****lla vuorolla saivat pohjanmaan pojat 2 juoksua. Kansa huusi! Meidän Seppälä ja Lahtinen vastasivat juoksulla, joten pelin tulos oli 7-2. Seuraavan vuoron jälkeen pelin tulos 8-3 ja viidennen vuoron jälkeen 10-4 meidän hyväksemme. Juoksumme hankki näissä vuoroissa Männistö ja Veneskosken veljekset. Kuudennessa vuorossa tapahtui meikäläisille pari yliheittoa, joiden ja kansan valtavan yllytyshuudon innostamana pohjalaiset esittivät hetkisen erinomaista sisäpeliä ja valloittivat meiltä kolme juoksua. Kun pelinumerot yhteenaikaan näyttivät 10-7 nousi pohjalaisten toivo ja samassa suhteessa yllytys ja melu. Pian kuitenkin olivat poikamme jälleen hermojensa herroja ja esittivät taas sellaista ulkopeliä, että kansa kävi jälleen äänettömäksi. Sisävuorolla Männnistö ja U. Veneskoski lisäsivät juoksujemme määrän 12, joten pelin tila viimeiseen vuoron alkaessa oli 12-7. Kun pohjalaiset viimeisellä sisävuorollaan saivat vain 1 juoksun oli peli oikeastaan jo ennen loppua ratkennut. Meidän miehistämme Aihe, Seppälä, Lahtinen ja Männistö lisäsivät juoksujemme määrän 16, joten lopputulos 16-8 meidän hyväksemme ja sen tuloksena P-Hämeellä, ensi kerran pesäpallomestaruus.

 

Pelin kulku:

Hämäläiset: 2 3 2 1 2 2 4 = 16

Pohjalaiset: 0 0 2 1 1 3 1 = 8

 

Joukkueemme kokoonpano oli seuraava: lukkari U. Veneskoski, sieppari Väliniemi, 1 pesävahti Saari, 2 pesävahti Alha, 3 pesävahti V. Veneskoski, koppari Seppälä, vasen äärimies Kotikoski, oikea äärimies Lahtinen, takamies Männistö. Näistä ovat Väliniemi, Seppälä, Alha, Lahtinen ja Kotikoski Toijalan, U. ja V. Veneskoski sekä Saari Tampereen ja Männistö Mäntän suojeluskunnasta. – Väsymättömästi ovat he vaikeuksista huolimatta keväästä alkaen tähän otteluun valmistautuneet, joten heidän voittonsa on uhrautuvain ponnistusten tuloksena täysin ansaittu. ”Kyllä nyt parempi voitti”, sanoi sekä pohjalaisyleisö että pelaajat, kun loppuvihellys kuului.

 

Mainion joukkueemme ponnistusten tuloksena sai P-Hämeem sk-piiri nyt vuodeksi haltuunsa yliesikunnan pesäpallomestaruusmaljan.

 

Hämeen kansalla olisi syytä iloon. Muuta se ei värähdäkään! – E-Pohjanmaan asemille sen sijaan kokoontui sunnuntai-iltana sankasti väkeä kuulemaan tietoa odotetusta Pohjanmaan miesten voitosta. Jos se olisi tullut, olisivat oikeutetun ylpeyden huudot taas voimakkaina kiirineet pitkin Pohjanmaan lakeutta.”