31.5.1953 Kiri ahtaalla Kouvolassa

Toukokuun viimeisenä päivänä 1953 Kiri matkasi vaikeaan vierasotteluun Kouvolaan. Katselijoita ei Kouvola pystynyt Kirin lailla keräämään. Edellisellä kierroksella oli Harjulla ollut parituhatta silmäparia, Kouvolaan kertyi vain puolet tuosta. Siihen aikaan kuitenkin keskivertokatsomoa enemmän.

Kiri avasi niukan juoksujuhlan. Toisessa vuorossa ykkösvahti Reka Salonen yllätti Kouvolan ulkokentän. Toisen juoksun syntymistä saatiin odotella aina kuudenteen vuoroon saakka, jolloin Kouvola tasoitti ottelun Eteläpään hyvällä lyönnillä.

Kirin ratkaisijaksi tuli 7. vuorossa kolmosvahti Eero Pietarila, joka painoi navakan iskunsa läpi kakkosesta ja Kaakkolahti lönkytteli suoraan kakkoselta kotipiiriin. Sunnuntai olikin Pietarilan ilonjuhlaa, sillä hänet palkittiin Kirin parhaana sisäpelaajana. Kirin voiton 3-1 varmisti Pete Jaakkola, joka pelasi ulkona lusikan arvoisesti.

Kirin annettujen juoksujen määrä kolmessa ottelussa oli näin jäänyt viiteen juoksuun. Suuri kunnia vähäisestä määrästä lankeaa tietysti koko joukkueelle, mutta erityisesti vauhdikkaalle takakentälle ja kolmikolle Jaakkola - Markkanen - Paavola. Silloisen pesäpallokolumnistin mielestä kyseiset herrat olivat "tehokkaampia ja terkempia kuin kenties koskaan ennen".

Kouvolan aikaisemmat ottelut:
KPL - TMP 7-2, KooPee - KPL 11-3.
Kiri kylvetti Myllykosken

Myllykoski teki Haminan tapaan kaksoisottelumatkan Vimpeliin ja Jyväskylään. Maanantaina 8.6. Vimpelin kylvettämästä Myllykoskesta povailtiin kovaakin vastusta Kirille.

Tällä kertaa kapteeni-Eikka hävisi hutunkeiton ja Kiri joutui aloittamaan sisällä. Kolmannessa vuorossa vasta Kiri pystyi siirtymään 1-0 johtoon Paavolan lyötyä Salosen kotiin. Tässä vaiheessa kotikatsomo tuskaili Kirin liki koko kevään jatkunutta heikkoa lyöntipeliä. Aikaisempien voittojen katsottiin tulleen osin vahingossa, vaikka ulkokenttä olikin tiivis kuin muuri. Sitä vain ei osattu arvostaa kylliksi.

Nykyiselle tauolle Kiri olisi lähtenyt 7-0 johdossa, mutta tuolloinhan ei taukoja vietelty. Kiri sai lyöntijyvänsä harjoituslyöntien malliin kohdalleen ja latoi kolmessa viimeisessä vuorossa kaikkiaan 15 juoksua ja voitti Kilpa-Veikot murskaavasti 22-1.

Ulkokenttien kauhu Pete Jaakkola kumuroi kunnarin ja 4 tavallista, Olli Talvisto ylti neljään kotiutukseen ja Reka Salonen onnistui kolmesti. Jokainen pelaaja Kirin yhdeksiköstä sai tililleen vähintään yhden kotiutuksen.

Kirin parhaaksi arvosteltiin Pete Jaakkola ja Jaska Loven. Tämän ottelun jälkeen puhtaan pelin joukkueita oli enää 3 jäljellä: Kiri, Lahden Maila-Veikot ja Jyväskylän Veikot. Kolmen päivän kuluttua pelattaisiin kiihkeä paikallisottelu Veikot - Kiri. Yleisöryntäys oli alkamassa...
11.6.1953 Kovaa hermopeliä
Kiri - Veikot 4-2

Kahden jyväskyläläisen puhtaan pelin joukkueen yhteenotto torstaisella Harjulla 11.6.1953 kiinnosti yli 4000 katsojaa. Pilvisessä ja viileässä säässä Veikkojen Aimo Paavola keitti huttua Eino Kaakkolahtea paremmin. "Olihan hirmuisen leveä kämmen", todettiin katsomosta kun Paavola levitti kämmenensä Kaakkolahden kämmenen päälle.

Kahdessa ensimmäisessä vuorossa Kiri oli todella tiukoilla. Vain Pete Jaakkolan ja Penna Paavolan haamukopit pitivät tilanteen pyöreänä nollana. Toisessa vuorossa Veikkojen Aimo Paavola kolhaisi vahingossa mailalla Eino Kaakkolahtea nenänvarteen, mutta siitä selvittiin laastarilla.

Kolmas vuoro toi Kirille johtojuoksun Jaakko Lovenin loistavalla piikillä. Ville Markkanen ravasi riemusta kotipiiriin ja Kiri johti 1-0. Heti perään "Masto-Eikka" painoi vinkuvan piikin rajasta läpi ja Loven kiersi kotiin ja Kaakkolahti kunnarin. Pitkän tuumaustauon jälkeen tuomari vihelsi lyönnin laittomaksi ja tilanne palautui ennalleen.

Veikot tasoitti pelin ovelasti. Kahden palon tilanteessa Hakkarainen löi ja Reiju lähti kotiin. Pete Jaakkola yritti kolmatta paloa kakkoselle, mutta ykkösmies ei lähtenytkään ja Reiju kerkesi kotiin ennen kolmatta paloa, 1-1.

Kirin johtojuoksu tuli kakkosvahti Niilo Hankavuoren yliheitosta ja 3-1 syntyi Pete Jaakkolan hienonhienosta kolmospesän taakse painetusta laakalyönnistä, jolla Reino Salonen tuli kotiin.

Veikkojen toiseen juoksuun tarvittiin onnea. Eino Kaakkolahti pompotteli palautuspalloa hyppysissään sen verran, että Eero Ritvanen kerkesi tuoda juoksun. Aivan samalla tavalla teki Kiri lopulliset 4-2 numerot. Aimo Paavolan hermot olivat viimeisessä vuorossa niin kireällä, että hyvä palautus ei pysynyt hyppysissä. Tasoittavallaan Veikot eivät pystyneet enää juoksujen tekoon, sillä Kirin ulkokenttä oli kuin muuri.

Kokonaisuudessaan peli ei kohonnut korkeatasoiseksi, mutta oli jännittävyydessään ainutlaatuinen. Aivan pelin alussa Matti Pollarin ranteesta halkesi luu ja se tiesi lepoa tulevista otteluista. Veikkoja vastaan Pollari kuitenkin sitkeästi pelasi loppuun saakka.

Sarjatilanne oli jyväskyläläisittäin mukava. Kiri oli johdossa täysin pinnoin viidestä ottelusta. Lahti oli yhden ottelun vähemmän pelanneena kaksi pinnaa perässä. Samaiseen 8 sarjapisteeseen olivat yltäneet Veikot ja Vimpeli, joilla oli viidestä ottelusta neljä voittoa.
3.8.1953 Kaakkolahti ratkaisi viimeisessä vuorossa

Kiri pääsi aloittamaan syyskierroksen 43 päivän tauon jälkeen kotiottelullaan Tainionkosken Tähteä vastaan. Tähti ei ollut kulkenut kevätkierrosta kovinkaan tuikkien, sillä pistepussi oli laihanlainen, vain 2 pinnaa ja kolmanneksi viimeinen sija.

Kiri ei pelannut tavanmukaisessa kokoonpanossaan, sillä Ripa Parviainen oli "maan äärissä" ja se aiheutti polttolinjaan muutoksia. Vanha konkari ja kikkamestari Ykä Reiko sijoittui kakkoselle ja sieltä Jaakko Lovén sai siirron polttajaksi Parviaisen paikalle. Matti Pollari oli toipunut käsivammastaan ja pelasi kolmosella.

Kolmen pelatun vuoron jälkeen oli Kiri hankkiutunut jo 4-1 johtoon Pollarin, Jaakkolan ja Kaakkolahden lyönneillä. Kun vastustaja ei päässyt juuri ykköstä pitemmälle, niin liekö tuo antanut sen verran löysyyttä otteisiin, että 7 pelatun vuoron jälkeen tilanne oli tasan 4-4.

Tasoituksen jälkeen Kiri hermostui pahemman kerran ja seuraava sisävuoro meni penkin alle. Katsomo kiehui sähköisenä jännityksestä.

Eino Kaakkolahti nosti viimeisessä vuorossa kaksi lipputangon korkuista tolppaa ja tähtiläiset huitoivat huteja. Kirin tullessa viimeiselle tasoittavalle oli peli vielä 4-4.

Vuoden 1952 lyöjäkuningas Kaakkolahti otti mailan jykeviin käsiinsä ja kaksi maata nuolevaa laakaa sopivasti sijoitettuina toivat Reikon ja Lovénin kotiin. Tainionkosken jo herpaannuttua Kaakkolahti ja Salonen vielä kaunistelivat loppulukemiksi 8-4.

Ottelun sankari oli tietenkin "Masto-Eikka", joka mainioiden tolppiensa ohella pamautteli 4 juoksua. Pollari pääsi kahteen lyötyyn ja Salonen ja Jaakkola saivat kumpikin yhden kotiutuksen.
9.8.1953 Kirin torivoitto

Kirin seuraavassa ottelussa sunnuntaina 9.8. oli vastakkain kaksi "puhtaan" pelin joukkuetta. Kiri oli selvittänyt 7 pelaamaansa ottelua ilman ainuttakaan tappiota ja Riihimäki saman ottelumäärän ilman yhtään voittoa.

Pelin tulisi olla siis varsin selvä jo etukäteen. Pari muttaa asiassa kuitenkin oli. Kirin lyöntipeli kangerteli yhä ja Tainionkoskestakin tuli voitto vasta viimeisessä vuorossa. Toinen paha paikka oli se, että Kiri poti jonkinlaista aukean paikan kammoa ja Riihimäellähän pelattiin torilla! Lisäksi Kiri oli matkassa ilman Eino Kaakkolahtea, joka poti vielä jalkaansa. Lukkarin paikan otti Reino Salonen ja onnistuikin paikalla erinomaisesti. Kirin kokoonpanosta puuttui lisäksi Ykä Reiko.

Ottelu oli tasainen aina neljänteen vuoropariin. Tällöin Ville Markkanen ja Reka Salonen onnistuivat lyöntipelissään mainiosti ja ot
elu ratkesi. Kiri korjasi kenties sisuuntuneenakin ilkeistä puheista selvän 9-2 voiton. Lyöntipelin kerrotaan ratkaisseen ottelun selvästi Kirin eduksi.
t
Kirin joukkue oli takonut juoksuja tasaisesti. Vaikka sillä oli tässä vaiheessa toiseksi eniten lyötyjä juoksuja, oli Pete Jaakkola vasta seitsemäntenä 1+10. Lyöjätilaston kärjessä komeili kaksi lahtelaista. Jukka Broman oli ylivoimaisessa johdossa 2+27=31, toisena Olli Hanski 3+11=17 ja kolmantena Vimpelin Virtanen 1+14=16. Huomatkaa, että kunnarista sai tuolloin yhden ylimääräisen pisteen!

Sarjan kärjessä jyräsi edelleen kaksikko Kiri - Lahti. Lahdella oli yhdeksästä ottelusta 18 pistettä ja juoksuero mahtava 105-30. Kiri oli toisena 8 ottelua ja 16 pistettä ja juoksuero 67-19. Kolmantena olevalla Haminalla ei ollut enää sanansijaa kullasta taisteltaessa. Sen saldo näytti yhdeksästä ottelusta 12 pistettä.
1953-Kiri-mestarit.jpg