Mestaruussarja 1954

 

Ottelut

su 16 5 1954 Jyväskylän Kiri - Kouvolan Pallonlyöjät 3 - 2 1200
su 16 5 1954 Muhoksen Urheilijat - Haminan Palloilijat 3 - 10 1200
su 16 5 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Lahden Mailaveikot 7 - 6 600
su 16 5 1954 Tampereen Pyrintö - Kuusankosken Puhti 2 - 5 500
su 16 5 1954 Työväen Mailapojat - Loimaan Palloilijat 8 - 5 800
su 23 5 1954 Haminan Palloilijat - Jyväskylän Kiri 3 - 0 1300
su 23 5 1954 Jyväskylän Veikot - Muhoksen Urheilijat 4 - 2 2000
su 23 5 1954 Katajanokan Haukat - Tampereen Pyrintö 5 - 8 1000
su 23 5 1954 Kuusankosken Puhti - Työväen Mailapojat 5 - 0 700
su 23 5 1954 Lahden Mailaveikot - Vimpelin Veto 18 - 5 1100
su 23 5 1954 Loimaan Palloilijat - Kouvolan Pallonlyöjät 5 - 13
to 27 5 1954 Jyväskylän Kiri - Katajanokan Haukat 4 - 7 1906
to 27 5 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Myllykosken Kilpa-Veikot 7 - 10 1200
to 27 5 1954 Loimaan Palloilijat - Lahden Mailaveikot 3 - 2 500
to 27 5 1954 Tampereen Pyrintö - Työväen Mailapojat 5 - 3 500
to 27 5 1954 Vimpelin Veto - Jyväskylän Veikot 7 - 1 786
su 30 5 1954 Haminan Palloilijat - Loimaan Palloilijat 4 - 3 800
su 30 5 1954 Jyväskylän Veikot - Kuusankosken Puhti 3 - 2 1500
su 30 5 1954 Lahden Mailaveikot - Tampereen Pyrintö 11 - 2 1000
su 30 5 1954 Muhoksen Urheilijat - Myllykosken Kilpa-Veikot 6 - 6 1000
su 30 5 1954 Työväen Mailapojat - Jyväskylän Kiri 7 - 4 1500

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Helsingin Sanomat Maanantaina toukokuun 31 pnä 1954

Hamina edelleen mestaruusjohdossa

Muhos avasi pistetilinsä

Kirillä jo kolmas häviö

Uudet tuulet puhaltavat pesäpallomarkkinoilla. Ottelutulosten valossa voidaan sanoa sarjojen muodostuneen kierros kierrokselta yllätyksellisemmiksi. ”Nimiä” ei ole kunnioitettu ja siinä piileekin varsinkin mestaruussarjan kohdalla sen suurin viehätys ja mielenkiinto. Eilinen neljäs sarjakierros ei myöskään tuottanut sensationälkäiselle yleisölle pettymystä lopputuloksiin nähden. Muhos vastasi eilisen sunnuntain suurimmasta yllätysnoteerauksesta. Kahden ottelun jälkeen puhtaalla pelillä oleva Myllykoski sai siellä tyytyä pisteiden jakoon ja samalla syntyi mestaruussarjan ensimmäinen tasatulos. Myllykoskea on tähänastisten pelisuorituksiensa nojalla pidetty kevään suurimpana ilahduttavaa peliesitystä antaneena ”mustana hevosena” sarjassa, ja siksi ei voi olla ihmettelemättä Muhoksen antamaa vastusta, vertauskohtana ollessa vielä tuoreessa muistissa seuran saamat kaksi suurhäviötä.

Lahden Maila-Veikot, entinen kolminkertainen mestariyhdeksikkö, ei tänä vuonna ole oikein ollut onnetarten suosiossa. Kaksi yhden juoksun häviötä on se jo saanut merkitä tililleen, mutta niiden vastapainoksi on peli luistanut hyvin silloin kun vastustaja on vaikeampi. Niin kuin eilen Lahdessa. Pyrintö oli kentällä ilmeisenä statistina ja Lahti vei voiton ylivoimaisen esityksensä päätteeksi juoksuin 11-2. Hamina tavoittelee vakavin tuumin mitaleja ja kunnon korkeus ei vielä ole osoittanut laskun suuntaa, vaikka Loimaa hävisikin vain yhdellä juoksulla. Loimaan meriittipuolella on voitto Lahdesta, ja sehän jo osaltaan varmistaa käsityksiä joukkueen nousukunnosta. Ympyräkaupungissa suoritettu pistetaistelu antoi vain oman mielenkiintoisen osansa sarjan kiristyvälle tunnelmalle. Harjulta kuului myös kummia, Jyväskylän Veikot oli saanut vieraakseen puhtaalla pelillä olevan Kuusankosken Puhdin ja jännittävän ja tasaväkisen yhteenoton jälkeen merkittiin voitto kotijoukkueelle mahdollisimman niukasti 3-2.

Häviö oli paljoa merkitsevä Kuusankoskelle, jolla jo oli omat haaveensa tähänastisen menestyksensä johdosta. Jyväskylän Kiri ei kuluvan sarjan aikana ole osoittanut ex-mestareiden arvoista kuntoa ja Haapaniemessä iskettiin TMP toimesta kylkeen jälleen häviön merkki ja samaisin juoksuluvuin kuin Haukat helatorstaina seuran pääkallopaikalla, Harjulla. Kirin pelin menestymisen edellytykset, sisäpelin voimakkuus yhdistyneenä ulkopelin liikkuvaisuuteen ja lisättynä Eikka Kaakkolahden lukkarintyöskentelyyn on osoittanut rakoilemisen merkkejä. Lyöntipeli on kadoksissa ja Kaakkolahti ei ole päässyt ”juonesta” kiinni. Saapa nähdä mitä tiedot kertovat torstaina, kun Harjulla iskevät yhteen tutulla kentällä Kiri - Veikot. Kaikesta huolimatta luulisi Kirin vetävän pitemmän korren kamppailusta, mutta parasta lienee olla esittämättä profeetan osaa, sillä pallon lento on melkoisesti onnen varassa ja silloin ei auta suosikkiasemakaan. Suomen sarjan osalta vietiin kirjoihin kaikkiaan 23 yhteenottoa ja jännittävyys ja yllätyksellisyys on lyönyt leimansa sielläkin.

JyKi nujertui jälleen – TMP voitti

Ihanteellisen kesäisen sään vallitessa suoritettiin eilen Haapaniemessä loppuvuoroiltaan jännittäväksi sukeutunut mestaruussarjan pesäpallo-ottelu Työväen Maila-Pojat – Jyväskylän Kiri. Kiri hävisi Harjullaan helatorstaina hieman yllättäen Haukoille 4-7, ja numerot toistivat historiaansa, sillä myös eilen joutuivat valkopaitaiset jyväskyläläiset poistumaan kentältä samojen häviönumeroiden rasittamina. Varmasti lukijoiden piirissä herää kysymys, että mihin on menossa viime vuoden mestariyhdeksikkö? Onkin todettava, että varsinkin Kirin lyöntipeli ei vielä ole saavuttanut sitä voimaa ja tehokkuutta, mitä on joukkueelta jatkossa odotettavissa. Ottelun alkuvuorot olivat laimeita ja molemmille joukkueille tuotti ilmeisiä vaikeuksia saada mies 3-pesälle. Lyöntipeli osoittautui tässä vaiheessa pahimmaksi kompastuskiveksi.

Neljännessä vuoroparissa saatiin peliin hieman eloa. Kiri sai aikaan ajon kuolleitta, jota purkamaan asettui Salonen. Vaikea pomppulyönti rajasta ulos ja Jaakkola toi avausjuoksun.

Kenttä oli piirretty lähes 10 m liian lyhyeksi.

Ottelun tässä vaiheessa saatiin yllättäen kuulla, että pelikenttä oli piirretty lähes 10 m liian lyhyeksi. Peli keskeytettiin neljännen vuoroparin jälkeen ja seuranneen neuvottelun tuloksena sovittiin, että ottelua jatkettaisiin, tilanteiden pysyessä muuttumattomina, kentän korjauksen jälkeen. Tapaus oli kai melko harvinainen mestaruussarjan kohdalta ja antaneekin ottelun tuomareille aiheen tarkastaa ennen ottelua pelikentän laillisuus.

Edellä mainitun johdosta syntyneen tauon jälkeen piristyi TMP:n peli huomattavasti. Vainio löi voimakkaan kierteisen laakapallon takakentälle ja Ristola ehti suoraan 2-pesältä sisään. Jatkossa vetäisi Sallinen 2-pesästä läpi ja TMP johti 2-1. Kuudennessa vuorossa toi Vainio 3-juoksun Heinäsen lyötyä hitaan maapallon polttajalle. Kirin takakenttä vuoti…

Seitsemännessä vuorossa ratkesi peli lopullisesti. Ristola järjesti ajon kuolleitta ja Pesonen asettui mailan varteen. Heikko sipaisu mailaan ja Sallinen ehti täpärästi kotipesään. Toinen lyönti kantoi takakentälle ja Kirin ulkokentän tyriessä toi Pöyhönen viidennen juoksun. Nyt oli TMP:n lyönneissä ”sähinää”. Jatkuva takakenttäpommitus tuotti tulosta. Vuoroparin päätteeksi vetäisi Vainio voimalla takarajasta läpi ja Ristola ja Pesonen varmistivat juoksuillaan tilannenumerot 7-1. Mutta ei Kiri vielä menettänyt toivoaan. Yritteliäästi ryhdyttiin kuromaan TMP:n saavuttamaa kaulaa kiinni. 8-vuorossa löi Loven 2-varan yli ja Pollari toi kavennuksen. Jatkossa saatiin vielä yksi juoksu Jaakkolan tuomana Pollarin takakenttälyönnillä. Viimeisessä vuoroparissa onnistui Kirin saada vielä juoksu Pietarilan avustuksella Pollarin ollessa jälleen lyöjänä. TMP tyytyi tasoittavallaan turvaamaan voittonsa ja lähes 1000-lukuisen yleisömäärän osoittaessa suosiota vihellettiin peli päättyneeksi kotijoukkueen ansaittuun voittoon 7-4.

Alkuvuorojen laimeuden poislukien pelasi TMP oikein onnistuneesti ja tekisi mieli sanoa sisäpelin muodostaneen esityksen vahvimman puolen. Kirin esitystä on ihmeteltävä. Ulkopeli täytti, muutamia ratkaisevia epäonnistumisia lukuun ottamatta jotenkin paikkansa, mutta sisäpeli sitä vastoin muodosti ex-mestareille pahan kompastuskiven. Lyönneistä puuttui terävyys ja se ”sähinä”, jolla varsinkin viime vuonna masennettiin vastustajat. TMP:n parhaina palkittiin sisäpelistä 2-vara Vainio ja ulkopelistä 3-vara Manner. Kirin vastaavat olivat 2-pesä Loven ja 2-vara Jaakkola. Tarkkana ja asiallisena tuomarina J.K. Urhola.

TMP: 0-0-0-0-2-1-4-0-0 = 7

Kiri: 0-0-0-1-0-0-0-2-1 = 4

Jyväskylän Kiri jätti vastalauseen

Eilen pelattiin Haapaniemen kentällä pesäpalloilun mestaruussarjan ottelun TMP-JyKi neljä ensimmäistä vuoroparia lähes 10 metriä liian lyhyellä kentällä. Kesken peliä jouduttiin kenttää korjaamaan ja ottelua jatkettiin tuomarin ja pelikapteenien neuvottelujen tuloksena tilanteiden pysyessä muuttumattomina. Kiri johti sillä hetkellä peliä 1-0. Jatkossa murtautui TMP kuitenkin ratkaisevasti eroon etupäässä takakenttälyöntiensä ansiosta ja voitto merkittiin seuralle juoksuin 7-4.

Ottelun jälkeen suoritettiin Kirin taholta kuitenkin uusi tarkistusmittaus, joka todisti kentän olevan vieläkin liian lyhyen, ja sen perusteella jätti seura vastalauseensa PeVa:lle.

Hamina löi Loimaan tiukassa pelissä 4-3

Myllykoski, sunnuntaina (Ne). Haminan Palloilijat voitti tänäänkin pelinsä, mutta Loimaan Palloilijat oli siksi tasaväkinen vastustaja, että kahdeksansatapäinen haminalaiskatsomo sai loppupelissä täyden rahan edestä jännitystä ennen kuin lopputulokseksi vakaantui 4-3.

HP joutui aluksi sisälle. Ensimmäinen vuoro toi kaksi juoksua, lyöjinä Tilli ja Martomaa. Tilli sivalsi toisessakin vuorossa juoksun ja Vuorio kolmannessa, joten Haminalla oli turvallisen tuntuinen etumatka, 4-0. Ankarasta painostuksesta huolimatta keskipeli meni juoksuitta. Kahdeksannella vuorollaan LP:n Eskola löi ja Heikkilä toi juoksun kotiin. Tämä piristi vierailijoita silminnähtävästi, ja kahdeksannessa tulikin vielä Loimaalle kaksi juoksua Häyryn ja Nurmisen lyöminä. Jännitys oli huipussaan yhdeksännen vuoroparin alkaessa. Molemmat joukkueet säilyttivät hermonsa ulkopelissä ja pitivät tiiviisti pellit kiinni, joten lopputulokseksi jäi 4-3 Haminan hyväksi.

Haminan näppärä sieppari Janhunen oli paras ulkopelaaja sekä sisäpelaajana kaksi juoksua lyönyt Tilli. Loimaan näkyvin mies sekä ulkona että sisällä oli tähtiluokan polttaja Vilevaara tunnettuun tyyliinsä. Jouko Hyötyläinen Korialta oli asiallinen tuomari.

Ottelutulokset

SM-sarja:

Lahti – Tampere                 11-2

Hamina – Loimaa               4-3

Veikot – Puhti                    3-2

Muhos – Myllykoski           6-6

TMP – Kiri                         7-4

Länsisarja: Vaasa – Ylivieska 1-0 (29.5.), Kauhajoki – Ylivieska 12-1, Ilmajoki – Nurmo 8-4, Sievi – Alajärvi 5-5, Seinäjoki – Ylihärmä 3-9.  (1.peli pitäisi olla varmaan 11-0, mutta lehdessä näin, oma jälkikommentti)

Lapin sarja: Vastus – Kisa-Veikot 16-1, Simo – Lukko 3-6.

Pohjoissarja: Kempele – Raahe 3-6, Paavola – Sotkamo 3-11, Kiimasjärvi – Kuhmo 8-2.

Lounaissarja: Pori – Leisku 9-11, Loimaa II – Jymy 15-3, Nokia – Forssa 18-6, Rauma – Lempäälä 9-7, Friitala – Toijala 2-5.

Kaakkoissarja: Kuusankoski – Luumäki 12-0, Koria – Tainionkoski 7-6, Lauritsala – Kouvola II 21-0, Vehkalahden Veikot – Simolan Siepparit 9-9.

Itäsarja: Outokumpu – JoPT 6-6.

Eteläsarja: Kerava – Veto 10-3.

Sisä-Suomen sarja: Suolahti – Lohi 0-6, Kiri-Veikot – Tammijärvi 24-2.

SM-sarja 30.5.

Hamina                               3 3 0 0 17-6   6

Myllykoski                          3 2 0 1 23-19 5

Lahti                                   4 2 0 2 37-17 4

Kuusankoski                       3 2 0 1 12-5   4

TMP                                    4 2 0 2 18-19 4

Veikot                                 3 2 0 1   8-11 4

Tampere                              4 2 0 2 17-24 4

Kouvola                              3 1 0 2 22-18 2

Haukat                                2 1 0 1 12-12 2

Vimpeli                               2 1 0 1 12-19 2

Kiri                                     4 1 0 3 11-19 2

Loimaa                                4 1 0 3 16-27 2

Muhos                                 3 0 1 2 11-20 1

Lyöjätilasto:

Heinonen, LMV                 7 (1)

Kilpiä, KuPu                      6 (1)

Vainio, MyKV                   6

Eteläpää, KPL                    6

Kuismanen, Haukat            5 (1)

Vilevaara, LP                     5

T. Niemelä, HP                  5

Hanski, LMV                     5

Vainio, TMP                       5

------------------------------------------------------------------------------

to 3 6 1954 Katajanokan Haukat - Työväen Mailapojat 1 - 2 1000
pe 4 6 1954 Jyväskylän Kiri - Jyväskylän Veikot 6 - 5 3000
ma 7 6 1954 Jyväskylän Veikot - Tampereen Pyrintö 3 - 4 1565
ma 7 6 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Haminan Palloilijat 1 - 0 1700
ma 7 6 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Katajanokan Haukat 8 - 2 1200
ma 7 6 1954 Työväen Mailapojat - Lahden Mailaveikot 3 - 8 1500
ma 7 6 1954 Vimpelin Veto - Kuusankosken Puhti 7 - 2 705
la 12 6 1954 Haminan Palloilijat - Vimpelin Veto 2 - 2 500
su 13 6 1954 Kuusankosken Puhti - Muhoksen Urheilijat 8 - 2 800
su 13 6 1954 Lahden Mailaveikot - Jyväskylän Veikot 10 - 4 1200
su 13 6 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Vimpelin Veto 3 - 5 1100
su 13 6 1954 Tampereen Pyrintö - Loimaan Palloilijat 7 - 2 500
ma 14 6 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Muhoksen Urheilijat 7 - 4 1200
su 20 6 1954 Vimpelin Veto - Katajanokan Haukat 2 - 0 1777

20.6. Jyväskylässä kotijoukkue Kiri voittaa Pesäpalloliiton Muun Suomen joukkueen juoksuin 7-4. - Karjalainen

25.7. Pesäpallon syyskierroksen aluksi sarjakärki Vimpeli joutuu kotikentällään tyytymään 2-2-pistejakoon Kouvolan kanssa.

31.7. Pesäpalloliiton pj Erkki Merinen täyttää 50 vuotta.

su 25 7 1954 Vimpelin Veto - Kouvolan Pallonlyöjät 2 - 2 1000
su 1 8 1954 Jyväskylän Veikot - Työväen Mailapojat 2 - 10 1204   x
su 1 8 1954 Katajanokan Haukat - Muhoksen Urheilijat 13 - 0 500     x
su 1 8 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Haminan Palloilijat 6 - 3 600    x
su 1 8 1954 Tampereen Pyrintö - Jyväskylän Kiri 4 - 4 700    x
su 1 8 1954 Vimpelin Veto - Loimaan Palloilijat 1 - 7 800 tulos
su 8 8 1954 Jyväskylän Kiri - Vimpelin Veto 16 - 5 2042
su 8 8 1954 Kuusankosken Puhti - Kouvolan Pallonlyöjät 0 - 4 1300
su 8 8 1954 Loimaan Palloilijat - Jyväskylän Veikot 0 - 3 200
su 8 8 1954 Muhoksen Urheilijat - Tampereen Pyrintö 5 - 12 1900
su 8 8 1954 Työväen Mailapojat - Myllykosken Kilpa-Veikot 4 - 3 1500
la 14 8 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Lahden Mailaveikot 2 - 3 1700
su 15 8 1954 Haminan Palloilijat - Tampereen Pyrintö 5 - 2 700
su 15 8 1954 Katajanokan Haukat - Jyväskylän Veikot 3 - 4 600
su 15 8 1954 Lahden Mailaveikot - Kuusankosken Puhti 1 - 4 900
su 15 8 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Jyväskylän Kiri 5 - 4 1000
su 15 8 1954 Vimpelin Veto - Muhoksen Urheilijat 1 - 2 800

15.8. Pesäpallon SM-sarjassa Vimpeli häviää jopa jumbojoukkue Muhokselle 1-2, ja Myllykoski voittaa Kirin 5-4 siirtyen sarjan kärkeen tasapistein Haminalle 5-2 häviävän ja ottelun enemmän pelanneen Tampereen kanssa.

su 22 8 1954 Katajanokan Haukat - Kouvolan Pallonlyöjät 2 - 4 1500
su 22 8 1954 Kuusankosken Puhti - Haminan Palloilijat 5 - 5 1000
su 22 8 1954 Muhoksen Urheilijat - Jyväskylän Kiri 4 - 11 500
su 22 8 1954 Myllykosken Kilpa-Veikot - Loimaan Palloilijat 18 - 6 700
su 29 8 1954 Jyväskylän Veikot - Haminan Palloilijat 3 - 2 1590
su 29 8 1954 Kuusankosken Puhti - Myllykosken Kilpa-Veikot 4 - 5 1100
su 29 8 1954 Loimaan Palloilijat - Katajanokan Haukat 4 - 1 500
su 29 8 1954 Muhoksen Urheilijat - Lahden Mailaveikot 8 - 6 500
su 29 8 1954 Tampereen Pyrintö - Vimpelin Veto 3 - 1 500
su 29 8 1954 Työväen Mailapojat - Kouvolan Pallonlyöjät 6 - 11 1200

29.8. Pesäpalloliiton naisten ensimmäisessä finaalissa Helsingin Pallo-Toverit voittaa Kuopion Kelta-Mustat 8-7. Miesten SM-sarjassa Lahti, Hamina ja TMP tuntuvat menettävän tappioillaan otteen mestaruustaistosta, ja sarjakärjessä on Myllykoski 2 pistettä Kouvolan ja Tampereen edellä.

30.8. Pesäpallon SM ja Itä-Länsi-pelaaja, voimistelunopettaja Klaus Karvonen kuolee 43-vuotiaana lyhyen sairauden jälkeen.

su 5 9 1954 Haminan Palloilijat - Työväen Mailapojat 7 - 4 400
su 5 9 1954 Jyväskylän Kiri - Kuusankosken Puhti 10 - 0 1312
su 5 9 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Tampereen Pyrintö 6 - 2 2000
su 5 9 1954 Lahden Mailaveikot - Katajanokan Haukat 16 - 7 500
su 5 9 1954 Loimaan Palloilijat - Muhoksen Urheilijat 1 - 1 500

5.9. Kouvola jatkaa taistelua pesäpallon SM:sta kaatamalla Tampereen juoksuin 6-2. Pesäpalloliiton naisten mestari on Pallo-Toverit, kun Kelta-Mustat nöyrtyy toisessa finaalissa juoksuin 6-8.

12.9. Itä ei iske eikä Länsi lyö, vaan Pallokentältä Hesperiaan siirretty ja pelikelvottomilla, valkoisilla “tussupalloilla” pelattava pesäpallon arvo-ottelu päättyy lukuihin 0-0. Kentän parhaana palkitaan Lännen polttaja Ville Niemi. - Karjalainen

 

su 19 9 1954 Haminan Palloilijat - Lahden Mailaveikot 8 - 0 500
su 19 9 1954 Jyväskylän Kiri - Loimaan Palloilijat 12 - 4 1463
su 19 9 1954 Kouvolan Pallonlyöjät - Jyväskylän Veikot 0 - 3 1700
su 19 9 1954 Kuusankosken Puhti - Katajanokan Haukat 1 - 2 600
su 19 9 1954 Tampereen Pyrintö - Myllykosken Kilpa-Veikot 6 - 2 800
su 19 9 1954 Työväen Mailapojat - Vimpelin Veto 8 - 1 1500

19.9. Pesäpallon SM-sarjassa sekä Myllykoski että Kouvola hukkaavat omissa käsissä olleen mestaruuden: Tampere voittaa viimeisessä ottelussaan Myllykosken 6-2 ja Kouvola häviää viimeisen pelinsä Jyväskylän Veikoille 0-3. Hamina puolestaan nousee takaisin taistoon voittamalla Lahden 8-0 ja kyttäämällä pisteen päässä Myllykoskesta, Kouvolasta ja Tampereesta ennen omaa viimeistä otteluaan.

su 26 9 1954 Jyväskylän Veikot - Myllykosken Kilpa-Veikot 11 - 2 1600
su 26 9 1954 Katajanokan Haukat - Haminan Palloilijat 3 - 5 700
su 26 9 1954 Lahden Mailaveikot - Jyväskylän Kiri 2 - 7 500
su 26 9 1954 Loimaan Palloilijat - Kuusankosken Puhti 1 - 5
su 26 9 1954 Muhoksen Urheilijat - Työväen Mailapojat 7 - 11 200

26.9. Hamina vie pesäpallon SM:n kaatamalla viimeisessä ottelussaan sarjasta putoavan Katajanokan Haukat 3-5. Jyväskylän Kiri voittaa Lahden 2-7 ja nousee hopealle tasapisteissä Kouvolan, viimeisen pelinsä Veikoille 11-2 häviävän Myllykosken sekä Tampereen kanssa. TMP on kuudes ja Veikot seitsemäs vain 2 pistettä mestarista jääneinä.

2.10. New York Giants voittaa baseballin World Seriesin kukistamalla 4. finaalissa Cleveland Indiansin 7-4.

3.10. Kouvolassa Pesäpalloliiton edustusjoukkue voittaa TUL:n 8-2. Naisten SM menee Pallo-Tovereille, kun se kukistaa TUL:n Helsingin vedon juoksuin 23-7 (Seija Knuutila palkitaan Pyttykerhon haarikalla). PPL-TUL Karjalainen

  SM-SARJA  1954 O V T H TJ   AJ PIST
1 Haminan Palloilijat 12 7 2 3 54 - 32 16 Joukkue
2 Jyväskylän Kiri 12 7 1 4 81 - 48 15
3 Kouvolan Pallonlyöjät 12 7 1 4 59 - 40 15
4 Myllykosken Kilpa-Veikot 12 7 1 4 75 - 64 15 Joukkue
5 Tampereen Pyrintö 12 7 1 4 57 - 52 15
6 Työväen Mailapojat 12 7 0 5 66 - 59 14
7 Jyväskylän Veikot 12 7 0 5 46 - 48 14
8 Lahden Mailaveikot 12 6 0 6 83 - 60 12
9 Kuusankosken Puhti 12 5 1 6 41 - 42 11 Joukkue
10 Vimpelin Veto 12 4 2 6 39 - 64 10
11 Loimaan Palloilijat 12 3 1 8 41 - 75 7
12 Katajanokan Haukat 12 3 0 9 46 - 58 6 Joukkue
13 Muhoksen Urheilijat 12 2 2 8 44 - 90 6