Muuta pesäpallossa 1932

Armeijan mestaruus

Ryhmien loppuottelut:

1. ryhmä: Kadettikoulu - Suomen Valkoinen Kaarti 12-0

2. ryhmä: Keski-Suomen Rykmentti - Raskas Tykistörykmentti 11-8

3. ryhmä: Pioneeripataljoona/Viestipataljoona 2 - Tampereen Rykmentti 10-9

4. ryhmä: Ilmavoimat - Jääkäriprikaati 29-7

Loppuottelu Helsingissä: Ilmavoimat - Keski-Suomen Rykmentti 25-2

NMKY:n mestaruus

voittaja: Käpylän NMKY

Akateeminen mestaruus

Loppuottelu: Viipurilainen osakunta - Tekniikan Ylioppilaat 2-1

Helsingin Yliopiston mestaruus

välierä: hämäläiset - eteläpohjalaiset 11-7 (jatko vp)

Loppuottelu: Viipurilaiset - Hämäläiset 8-2

Naiset: voittaja eteläpohjalaiset

Poliisilaitosten mestaruus

Voittaja: Tampereen Poliisilaitos, joka voitti myös ''Helsingin maljan''.

Hämeen Malja Lahdessa

voittaja: Lahden Mailaveikot

Hopeapallo

voittaja: Pallo-Toverit

1932_-_suojarvi.JPG

---------------------------------------------------------------------------------------------

Lahden Mailaveikot - Muu Suomi

Muun Suomen joukkue

1932_-_muu_suomi.jpg

29.5.1932 Lahden Mailaveikot – Muu Suomi 3 - 17

 

Muun Suomen kokoonpano:

Pasi Harvela, lukkari, Riihimäen Pallonlyöjät, Onni Peltonen, sieppari, Viipurin Pallonlyöjät, Olavi Paavola, 1-vahti, Haminan Pallonlyöjät, Väinö Koutsa, 2-vahti, Pallo-Toverit, Helsinki, Klaus Karvonen, polttaja, Riihimäen Pallonlyöjät, Veikko Vapalahti, 3-vahti, Haminan Pallonlyöjät, Tauno Aho, 2-varavahti, Helsingin Pallonlyöjät, O. Tynkkynen, 3-varavahti, Pallo-Toverit, Helsinki, Gustaf Hedberg (Hartala) , koppari, Viipurin Pallonlyöjät. Varapelaaja Eero Haukiala, Helsingin Pallonlyöjät.

 

Joukkueen olivat ehdolla myös 2-varavahdiksi Kalevi Ihalainen, Pallo-Toverit, 3-varavahdiksi Ahti Hakalainen, Kuusankosken Veto sekä vaihtopelaajiksi Erkki Merinen, Pallo-Toverit ja Kajaste Polyteknikkojen urheiluseura.

 

Vuoden 1932 Pesäpalloilijan vuosikirja kertoo kevään 1932 Lahden Mailaveikot – Maajoukkue ottelusta seuraavaa:

 

”Maaottelumuisto

 

Toukokuun 29. päivänä tänä vuonna kokeiltiin pesäpalloilun alalla ”maajoukkuetta” vähän muutenkin kuin paperilla. Lahden Mailaveikot olivat nimittäin saaneet oikein aimo amerikkalaisen ajatuksen päähänsä ja ryhtyneet järjestämään kilpailua LMV – Suomen maajoukkue. Vauhdikkaaseen lahtelaiseen tapaan ei ajatusta jätetty kesken, vaan ajettiin loppuun oikein ponnella. Pesäpalloliiton herrat saivat päänvaivakseen maajoukkueen järjestämisen ja niinpä sitten keräännyttiinkin Lahden kentälle alussamainituksi päiväksi joukkue, jonka liitto oli katsonut sopivaksi vastustajaksi LMV:lle. Maajoukkueen kokoonpanossa oli pääpaino asetettu varmalle ulkopelitaidolle, sillä tarkoitus oli kai saada todella kireä peli, jossa juoksuntuontimahdollisuudet oli rajoitettu melko vähäiseksi, mutta maajoukkue ylitti kuitenkin niin valitsijat kuin itsensä, esittämällä vallan erikoista sisäpeliä. LMV:llä ei totisesti ollut paljonkaan sanomista maajoukkueen aina vuorollaan valmistautuessa juoksuntekoon. Juuri sen takia, ettei maajoukkueen pitänyt olla mikään vahva lyöjäjoukkueena ja ettei LMV:n ulkokenttä aivan mahdottomia rakoillutkaan, muutamaa pahaa poikkeusta lukuun ottamatta, tuntui maajoukkueen sisäpeliteho vallan erikoiselta. Pesäpalloilua ja sen kermaa tunteva huomaa seuraavasta pelaajaluettelosta, ettei joukkueella todellakaan ollut lyöjämiehiä ja juoksuntekijöitä kuin pari kumpiakin. Pelaajat olivat nimittäin seuraavat: syöttäjänä Pasi Harvela RPL:stä, ykköspesällä Paavola HP:sta, siepparina Peltonen VPL:stä, kakkospesällä Koutsa PT:stä, polttajana Klasu Karvonen RPL:stä, kolmospesällä Vapalahti HP:sta, kakkosvarana Tynkkynen PT:stä, kolmosvarana Aho HPL:stä ja kopparina Hedberg VPL:stä.

 

Tämä joukkuehan ei olisi oikein asian tullen vielä mikään Suomen maajoukkue, mutta ei siihen montakaan muutosta tarvitsisi enää tehdä. LMV, jonka miehet nyt joutuivat vastapelaajana olemaan eri leirissä maajoukkueen kanssa, aiheuttaisi kyllä miehen parin vaihdoksen tähän valittuun yhdeksikköön.

 

Peli sellaisenaanhan muistattanee. Sen kulkuun, joka kävi kokonaan maajoukkueen merkeissä, lienee enää turha puuttua samoinkin siihen, miten tarpeelliset tällaiset ottelut ainakaan nyt enää ovat, sillä heti tämän ottelun jälkeen selvisi yksi suuri asia ja se on: taistelu Suomi Suomea vastaan eli Helsingissä ensi syksynä tapahtuva Idän ja Lännen kamppailu. Silloin tulemme näkemään pesäpalloilun ensimmäisen vuosikymmenen suurimman, valtavimman ja jännittävimmän pelin.”

 

Seuraavan kerran Mestarit – Muu Suomi ottelu pelattiin vasta vuonna 1958 (miehet) ja naiset aloittivat ottelusarjan vuonna 1977. Tämäkin perinne on loppunut kuten kaikki muutkin pesäpallon erikoiskilpailut, koska sarjaottelut vievät kaiken ajan. Ainoastaan Itä-Länsi-ottelut ovat eläneet tähän päivään asti.