TUL:n mestaruuskilpailut 1931

TUL:n pesäpallon miesten Suomen mestaruuskilpailuihin ilmoittautui 14 joukkuetta.

Alkuerät tuli pelata 23.8.1931 mennessä.

 

Alkuerät

Hämeenlinnassa 16.8.1931

Napialan Pyrkivä – Hämeenlinnan Kisa 20 – 5. Tuomari J. Alfving.

Napialan Pyrkivä – Hyvinkään Ponteva 28 – 8. Tuomari R. Nieminen.

 

Napialan Pyrkivä pääsi loppuotteluihin.  -  Hämeen Kansa

 

Lahdessa 23.8.1931

Lahden Kaleva – Kotkan Työväen Palloilijat 11 – 13.

Kuusankosken Puhti – Lahden Työväen Pallo-Toverit 21 – 8

Kuusankosken Puhti – Kotkan Työväen Palloilijat 23 – 13

 

Kuusankosken Puhti pääsi lopputurnaukseen.

 

Viipurissa 23.8.1931

Talikkalan Toverit, Viipuri – Tainiokosken Tähti, Imatra 10 – 3

 

Talikkalan Toverit pääsi loppuotteluihin.

 

Helsingissä 12.-13.9.1931

12.9.1931 Helsingin Kisa-Toverit - Helsingin Visa 2 – 3. Mustikkamaan kentällä.

12.9.1931 Töölön Vesa, Helsinki – Kalervo, Helsinki 4 – 5. Mustikkamaan kentällä. - Hesari

13.9.1931 Kalervo, Helsinki – Kullervo, Helsinki 0 – 16.

13.9.1931 Helsingin Visa – Kullervo, Helsinki 7 – 9.

 

Kullervo pääsi loppuotteluihin.

 

Loppuottelut Kuusankoskella 19. - 20.9.1931:

 

Kuusankosken Puhti – Napialan Pyrkivä, Janakkala 5 – 2

Talikkalan Toverit, Viipuri – Kullervo, Helsinki 0 – 4

Kuusankosken Puhti – Kullervo, Helsinki 2 – 4

Talikkalan Toverit, Viipuri – Napialan Pyrkivä, Janakkala 11 – 1

Napialan Pyrkivä, Janakkala – Kullervo, Helsinki 2 – 6

Talikkalan Toverit, Viipuri – Kuusankosken Puhti 4 – 6

 

Järjestys loppusarjassa:

 

1 Kullervo, Helsinki 
3 3 0 0 14 - 4
6
2 Kuusankosken Puhti 3 2 0 1 13 - 10
4
3 Talikkalan Toverit 3 1 0 2 15 - 11
2
4 Napialan Pyrkivä 3 0 0 3 5 - 22
0



Muut sijoitukset (sijat 5 – 14):

Helsingin Kisa-Toverit

Helsingin Visa

Hämeenlinnan Kisa

Hyvinkään Ponteva

Kalervo, Helsinki

Kotkan Työväen Palloilijat

Lahden Kaleva

Lahden Työväen Pallo-Toverit

Tainiokosken Tähti, Imatra

Töölön Vesa, Helsinki

 

Kullervon, Helsinki, joukkueen pelaajia:

Väinö Soininen, lukkari, kapteeni, Alpo Andersson, sieppari, Sulo Haapala, 1-vahti, varalukkari, Rafael Tammilehto, 2-vahti, Tahvo Lehtonen, polttaja/1-vahti, Väinö Hellsten, 3-vahti, Kauno Lindroos (Linnonmaa), 2/3-varavahti, Aaro Pantzar, koppari, Urho Puittinen, koppari, Aleksander Basow (Paasipuro), Silius, Viitasalo, 1-vahti

 

Kuusankosken Puhdin joukkueen pelaajia:

”Ennu” Aro, lukkari, Kivinen, 2-vahti, Koponen, polttaja, Pekola, lukkari, 2-varavahti/koppari, Jaakkola, Randelin, Lehtola, Kalle Lahtinen, 3-varavahti, kapteeni, Keskinen, Saari,

 

Talikkalan Toverit, Viipuri, joukkueen pelaajia:

Olavi Nikulainen, koppari, Aarne Kolari, 2-vahti,

 

Napialan Pyrkivän joukkueen pelaajia:

Reino Virtanen, lukkari, Pentti Virtanen, Antti Virtanen, Laitinen, Virtanen

 

Kotkan Työväen Palloilijoiden pelaajia:

Ossi Keskinen, lukkari, Kesti-Heliä, Virtanen, polttaja, Lehtinen, 2-varavahti,

 

Lahden Kalevan joukkueen pelaajia:

Mäkinen, lukkari, ”Opri” Pitkäsilta, 3-varavahti, ”Nipe” Pitkäsilta

 

Lahden Työväen Pallo-Toverien joukkueen pelaajia:

Huhtanen, koppari,

 

Hämeenlinnan Kisan joukkueen pelaajia:

U. Kovanen, lukkari/polttaja, U. Vahtera, sieppari, R. Syrjänen, 2-vahti, Tauno Lehtinen, 3-vahti, K. Häyrynen, 3-vahti/lukkari, A. Karonen, polttaja, Rantanen, 2-varavahti., Johansson, 2-varavahti, V. Liljemarck, 3-varavahti, J. Pynnönen, koppari/polttaja, Urho Lehtinen, R. Nieminen

 

Helsingin Kisa-Toverien joukkueen pelaajia:

Vuorinen, lukkari, Laine, 1-vahti, Tyllinen, 2-vahti, Kaipola, 3-vahti/3-varavahti, ”Jove” Selin, polttaja, Kaipio, 2-varavahti, Miettinen, 3-varavahti, Salovaara, Lilja, Huttunen, U. Virtanen

 

Helsingin Visan joukkueen pelaajia:

1. Kivi, varavahti, 2. Efraimsson, polttaja, 3. Gyander, 1-vahti/polttaja/sieppari, 4. Huuhka, varavahti/koppari, 5. Ahlberg, varavahti, 6. Gostovski, 7. Niemi, 8. E. Alho, lukkari, 9. Suominen, polttaja. Koski, Koskinen.

 

Kalervon joukkueen pelaajia:

Suvanto, Vesterlund, Saksa, Räsänen, Lappalainen, Virta, Kaiponen, Verho, lukkari, Helander.

 

Töölön Vesan joukkueen pelaajia:

Erkki Gröndahl, Viljo Holmsten, Ranta, 3-vahti, Josef Maluk, Holmsten, Viljo Helinen, Gösta Nuorteva, Keijo Matilainen, Ensio Nuorteva, Väinö Aalto,

 

 

TUL-lehti 22.9.1931:

 

Tie pesäpallomestaruuteen oli kivinen ja kaita.

Kullervo löi tasapäisissä otteluissa Kuusankoskella Puhdin, Toverit ja Pyrkivän.

Pesäpallomestaruuskilpailujen loppumarkkinoille olivat selviytyneet Napialan Pyrkivä, Kuusankosken Puhti, Talikkalan Toverit ja Helsingin Kullervo. Nämä kaikki mestaruuden tavoittelijat olivat saapuneet lauantaiksi Kuusankoskelle, missä loppuottelu sarjana pelattiin.

Kuusankoski on erittäin sopiva paikka pesäpalloilijain mestaruusotteluja varten, sillä täällä on epäilemättä kaikkien vahvimmat juuret meikäläisellä pesäpalloilulla. Puhdilla on aivan erikoislaatuiset ansiot pesäpallon levenemiselle ja kilpailupeliksi kehittymiselle Kymenlaaksossa ja koko maassakin. Ja vielä tänä kesänäkin Puhti on suorittanut n.s. hyökkäysmatkoja monelle eri paikkakunnalle saaden innostusta levitetyksi yhä laajemmalle. Mutta nyt ei sää oikein suosinut Puhtia isäntäseurana, vaan kylmän ja kolean ilman takia saatiin mestaruusottelut pitää jokseenkin pienelle katsojakunnalle, vaikka ei niistä sentään tappiotakaan seuralle koitunut.

Kolea tuuli haittasi otteluja kentällä, joka on jokseenkin avonaisella paikalla. Kun se oli vastainen, jäivät juoksut yleensä määrälleen pieniksi, mihin vaikutti myöskin se, että kenttä oli jonkin verran pehmeä ja – huomioon ottamatta ei voi myöskään jättää sitä, että – kaikki joukkueet olivat lujassa kunnossa, joten juoksut olivat kaikki väkisin revittävä.

Ensiksi joutuivat vastakkain

Puhti ja Pyrkivä

Ensimmäisellä vuoroparilla ei syntynyt kummallekaan juoksua, vaikkakin Puhti pääsi jo jonkun verran uhkailemaan, kun sen sijaan Pyrkivän kolme ensimmäistä miestä tapettiin heti. Toisella vuoroparilla Puhdin Jaakkola ja Kivinen toimitettiin kotia, ennen kuin Randelinista tehtiin kolmas ”raato”. Peli siis 2-0. Kolmas vuoropari pelattiin tasoihin kummankin joukkueen kääriessä yhden juoksun. Pyrkivän juoksun toi yritteliäs ja nopea lukkari Virtanen R. (Pyrkivän joukkueessa oli muuten kolme Virtasta ja neljännen sanotaan olevan varamiehenä.) Puhdin juoksun toi jälleen Jaakkola, joka on rohkea etenemään, kuten yleensä Puhdin pojat. Peli 3-1. Neljäs vuoropari meni juoksuitta. Viidennessä vuorossa Puhdin Kivinen ja Lehtola toivat heti alkajaiseksi juoksun mieheen, mutta Pyrkivä kykeni vastaamaan yhdellä, jonka Pentti Virtanen toi. Kun muita juoksuja ei enää saatu, vaikka kuinka olisi yritetty puolin jos toisin, peri Puhti voiton tuloksella 5-2.

Toverit – Kullervo

Jännitystä oli kosolti ilmassa, kun Kullervo kävi Tovereita vastaan. Toverit asetti kovan kovaa vastaan ja Kullervo sai vain yhden juoksun ensi vuorolla, Toverien onnistumatta saada miestä sisälle, vaikka miehiä kävi yhdeksän lyömässä Kullervon kahdeksaa vastaan. Toinen vuoro oli viipurilaisille ohrainen, sillä kolme kuollutta tuli peräkkäin. Kullervo sen sijaan nyhti jälleen yhden juoksun. Pitkälle ei menty enää missään vuorossa ja vain joka toisessa vuorossa annettiin Kullervolle yksi juoksu ikään kuin palkkioksi jatkuvista ponnistuksista. Tulos 4-0 osoittaa pelin tiukkuutta, vaikkakin selvää Kullervon painavuutta.

Puhti – Kullervo

Ottelu oli kisojen komein ja lujin, jossa vielä kuudenteen vuoropariin saakka oltiin tasoissa 2-2. Ja tähän saakka oli Puhti ollut edellä johtaen neljänteen vuoropariin saakka 2-0 peliä joten viime vuoden mestari näytti joutuvan väkistenkin lyötävien joukkoon.

Ensi vuorossa kävi 11 kullervolaista ja 10 puhtilaista mailan varressa, mutta kotiin ei päässyt ainoakaan. Toisessa vuorossa tuhottiin helsinkiläiset pian ja Jaakkola repi johtojuoksun Puhdille Lahtisen hyvillä lyönneillä. Kolmas vuoro oli täysin kopio toisesta. 2-0. Neljännessä vuoroparissa koetettiin hartiavoimin ja jo onnistui Kullervo vetää rakoa kiinni yhdellä juoksulla, jonka Basow toi. Puhtilaiset joutuivat nuolemaan haavojaan yhdeksän miehen lyötyä. Viidennessä vuorossa sai vaan 5 puhtilaista käsitellä mailaa, kun jo piti uskoa yritykset turhiksi, mutta Kullervo teki jälleen juoksun ja ilo oli suuri, kun näin päästiin siihen, mistä oli lähdettykin, tasoihin.

Jäljellä oli nyt vielä kaksi vuoroa. Kuudennessa päätti Kullervo panna kaikkensa liikkeelle ja sen mainio, vaikkakin ehkä liian puhelias, lukkari Soininen ryhtyi pelaamaan kuin uhkapeliä ja veti kuin vetikin johtojuoksun ja miten ollakaan, peli meni kuusankoskelaisilta siinä määrin rikki, että he suorittivat joitakin kohtalokkaita yliheittoja ja niin sai Soininen vielä toisenkin sisäänjuoksun tällä vuorolla. Viimeisellä vuorolla koetti Puhti hurjasti juoksua, mutta Kullervon ulkopeli piti kuin pitikin tämän kovan ryntäyksen, jossa 8 miestä kävi lyömässä. Kullervon viimeinen sisävuoro loppui alkuunsa, edellinen oli kai vienyt liiaksi energiaa. Niin kuin aina käy tässä hermoja kysyvässä pelissä.

Lopputulos 4-2 ei ehkä vastaa aivan sitä, mitä pelissä esitettiin, vallankin kun puhtilaisten puolesta jätettiin vastalause yhtä, toiselle pesälle tapahtunutta, kuolemaa vastaan. On mielenkiintoista nähdä Puhti vielä Kullervoa vastaan, sillä Puhdin nykyinen kunto edellyttää peliä, jonka tulos saattaa olla päinvastainenkin.

Toverit – Pyrkivä

Tässä pelissä meni kolme vuoroa, kuten tuleekin, mutta sitten repeytyi Pyrkivän peli kokonaan ja Viipurin pojat vetivät neljännellä sisävuorollaan kokonaista 8 juoksua, joten peli oli Pyrkivän kannalta kokonaan menetetty. un Toverit sai vielä viimeisessä vuorossa 3 juoksua, oli tulos jokseenkin murheellinen 11-1.

Pyrkivä – Kullervo

Kullervolla oli vielä yksi pykälä noustavavana mestaruutta kohti: Napialan joukkue. Etukäteen laskettuna ei tämän kynnyksen olisi pitänyt olla kovinkaan korkea, mutta Napialan pojat osoittavat viimeisellä pelillään, että he olivat täysin ansiokkaat olemaan mukana tässä valitussa seurassa.

Kullervo yritti ensin sisällä Haapala saatiinkin jo 3. pesälle, mutta tuhottiin kotitaipalella. Pian napattiin kaksi kuollutta peräkkäin ykköseltä ja kolmoselta. Vaihto. Pyrkivän teräväliikkeinen ja nopea lukkari Reino Virtanen hankkiutui kolmoselle ja kun kakkospesävahti Tammilehdon yli heitettiin pallo. Livahti Virtanen kotiin ja johtojuoksu tuli, että putkahti. Kullervo hätkähti ja pani puolestaan lisää höyryä ja järjesti Hellstenille ja Puittiselle kotijuoksun. Mutta Pyrkivä ei hellittänyt, vaan otti tasoittavan juoksun sisävuorollaan. Pöytäkirjan mukaan toi juoksun Laitinen, mutta allekirjoittaneen muistiinpanojen mukaan teki sen Pentti Virtanen Antti Virtasen lyönnistä. Kol*****ssa vuorossa kehittyi Kullervolle ajo Soininen kärjessä. Odotettiin juoksua, mutta Pyrkivä tekikin selvää pelin: nappasi kerrassaan kolme kuollutta samasta ajosta. Kullervo vastasi melkein samalla mitalla. Neljäs vuoro oli yhtä ruttoa. Vasta viidennellä Kullervo sai johtojuoksun: Puittinen pääsi kol*****lle ja Basow löi polttajan yli sopivasti. Kuudennessa kehittyi Kullervo taasen ajo, Andersson kärjessä ja Basow lyömässä. Tilanne ratkesi juoksuksi, mutta muuta ei syntynyt sillä vuorolla. Viime vuorolla sai Basow taas ajon Andersson kärjessä. Kahdesta väärästä lahjajuoksu Kullervolle. Uusi ajo Pantzarille: lyönti kopparille, joka muni ja Haapala toi viimeisen juoksun. Pyrkivälle olivat edelleenkin pellit tukossa, joten peli päättyi 6-2 Kullervon hyväksi. Näin oli Kullervo suoriutunut jälleen TUL:n pesäpallomestariksi. Mikäli ei puhtilaisten protestia oteta huomioon.

Toverit – Puhti

Ottelu oli tasaväkinen ja kävi leppoisan, ystävyysottelun merkeissä. Voipa sanoa, että se oli enemmän leikittelyä kuin tosipeliä, joten pelin tulos 6-4 Puhdin hyväksi ei sano, kumpi parempi, mutta kun Puhti on jo neljä kertaa voittanut tänä kesänä Toverit, niin pitänee uskoa, että se on parempi.

Yleensä

Saattoi panna merkille, että pelitaito on huomattavasti noussut vuoden kuluessa. Kaikki ottelut loppukilpailuissa olivat korkeata luokkaa, miehet kestivät hyvin paikallaan ja suuria voittoja ei päässyt tulemaan. Lyöntitaito on jo sangen kunnioitettava, onpa joukkueissa jo suorastaan taitoniekkoja lyöntien sijoittamisessa.

Yksityisistä pelaajista voitanee mainita useita aivan ensi luokkaan kuuluvina. Ensimmäinen lienee tässä listassa Kullervon Soininen, jonka lukkarityö lienee Kullervolle ratkaisevaa laatua voittoon nähden. Paljon ei hänestä jää jälkeen Kuusankosken Arokaan kylmäverisenä ja harkitsevana lukkarina. Pyrkivän joukkueessa on paljon hyvää ainesta, vallankin lyöntipeli on kunnioitettavaa, lukkari Reino Virtanen nopea toimissaan ja luja lyönneissään. Toverien joukkue oli tasainen. Mainita kannattanee nyrkkeilijä Nikulainen hyvänä lyöjänä ja varmana kopparina.

Pesäpallo menee voimakkaasti eteenpäin liitossamme ja jo nyt muodostaa se yhden kaikkein vilkkaimmin harjoitetuista urheilulajeista TUL:ssä. Monessa maaseutupaikassa näyttää innostus olevan hyvin korkealla, niinpä Kuusankoskellakin pelataan melkein joka päivä, joten Puhti saattoi olla vallan ylikunnossa, kuten sanotaan.

Lukkari”

 

Lähteet:

- TUL-lehti vuonna 1931

- Useita sanomalehtiä vuodelta 1931