SM-kilpailut 1922

1922_-_SM_-_HPL-Ilves.JPG

1922_-_SM_-_vaasa_ym._alkuerat.JPG

1922_-_SM_valiera.JPG

1922_-_SM_-_valierat.JPG

1922_-_SM_-_finaali1.JPG

1922_-_SM_-_finaali2.JPG

Tässä hieman lisää noista ensimmäisistä vuoden 1922 pesäpallon Suomenmestaruuskilpailuista.

Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut Suomen mestaruuskilpailuissa pelattiin vuonna 1922. Heti ensimmäisestä ottelusta lähtien, joka pelattiin 6.8.1922, tunteet ovat käyneet kuumina. Ohessa on Suomen Urheilulehdessä vuonna 1922 julkaistu juttu.

 

”Suomen mestaruus pesäpalloilussa

 

Alkuerät 6.8.22 Lahdessa HPL:n ja Ilveksen välillä muodostui kireäksi otteluksi näiden kahden vanhan kilpailijan kesken. Alkupelissä huomasi lievää hermostumista kummassakin joukkueessa. Pian HPL:n peli varmistui kuitenkin, mutta juoksut olivat yhä kireässä. Kummankin joukkueen ulkopeli oli hyvää – tietääkseni parasta mitä nämä joukkueet ovat esittäneet – varsinkin lukkarit ja pesämiehet kunnostautuivat. Ilveksen joukkueen kokoonpano oli parasta mitä heillä on ollut. Juoksut jakautuvat eri pelivuoroille seuraavasti:

 

HPL: 1 2 1 0 0 4 1 = 9

Ilves: 0 0 1 0 0 1 2 = 4

 

Helsingin Pallonlyöjät selviytyivät siis välierään, joka pelataan todennäköisesti 27.8.

Vaasassa pelasivat Toijalan sk. joukkue ja Vaasan Vasama. Toijala voitti 10 juoksulla 3 vastaan.

Kauhajoella pelatussa ottelussa voitti Kauhajoen Karhu Radion Helsingistä 9 – 7, mutta Radio on vedonnut vääristä tuomioista.

Koppari

 

Radion pelaajat ovat edellä mainitun ottelun johdosta pyytäneet saada julkaista seuraavan selityksen:

Mielestämme Kauhajoella pelatun alkuerän ottelu pesäpallomestaruuskilpailuissa ei valvonnan epäonnistumisen vuoksi muodostunut sellaiseksi rehelliseksi ja avoimeksi otteluksi, miksi Suomen mestaruuskilpailujen nimellä kulkevan ottelun saa vaatia muodostuvaksi. ”Pelituomarit turvaan” on kyllä tinkimätön vaatimus, mutta sittenkin erehdyksiä sellaisia kuin suoritukseltaan väärän ja muutoin laittoman lyönnin rinnastaminen ratkaisevassa pelin vaiheessa, pelitapahtumien kuten kopin, kuoleminen jne. viheltämättä jättäminen, pesävalvojien päätösten peruutteleminen, ei saisi sattua kilpailussa, semminkin yllämainitulla nimellä kulkevissa kilpailuissa.

 

Muistettuamme sitä porua, mitä viime syksynä pidettiin vastaavanlaisten kilpailujen ohessa, katsoo allamanittu seura viisaimmaksi luopua vastalauseesta ja lopettaa suupelin, sekä kehottaa Kauhajoen Karhua tilaisuuden sattuessa käymään uuteen pesäpallopeliin, josta jäisi hauskempi muisto, pätevän valvonnan alla, esim. tännepäin välierän tai loppuerän otteluun saapuessaan.”

Kauhajoen Karhu pääsi siis jatkoon ja kohtasi Toijalan suojeluskunnan joukkueen Tampereella. Nyt vuorostaan kauhajokiset olivat tyytymättömiä tuomaritoimintaan. Seuraava lainaus on Kauhajoen Karhun historiasta, jossa joukkueessa pelannut Tauno Aro muistelee ottelua: ”Tästä pelistä ei tullut karhulaisten juhlaa. Ensinnäkin erotuomari oli Aron mukaan puolueellisin tuomari mitä maa voi päällään kantaa. Tämän lisäksi satoi taivaallisen täydeltä ja samainen tuomari vain kehuskeli itseään ja huusi kuin historiallinen hirviö. Itse peliä Aro ei halua paljoa kommentoida, mutta ”se oli täydellistä kaaosta sekaisin pesäpallosta, estejuoksua, käräjistä ja suoranaisesta tappelusta”. Tällaisen ottelun Karhu luonnollisesti hävisi. Tulos oli 30 – 7, mikä olisi ”oikean tuomarin alaisuudessa pelissä noin 12-8 tai yhtä hyvin 15 - 13 toijalalaisten hyväksi” jatkoi Aro spekulointejaan.”

Vuonna 1922 pesäpalloilijat kuuluivat Suomen Palloliittoon. Suomen mestaruuskilpailuihin osallistuivat seuraavat 7 miesjoukkuetta:

Helsingin Pallonlyöjät

Helsingin Radiourheilijat

Hämeenlinnan Ilves

Ikaalisten suojeluskunta

Kauhajoen Karhu

Toijalan suojeluskunta

Vaasan Vasama.

 

Alkuerät

6.8.1922 Vaasan Vasama – Toijalan suojeluskunta 3 – 10.

6.8.1922 Kauhajoen Karhu – Helsingin Radiourheilijat 9 – 7. Radiourheilijat jättivät ottelusta protestin.

6.8.1922 Hämeenlinnan Ilves – Helsingin Pallonlyöjät 4 – 9. Pelattiin Lahdessa.

Ikaalisten suojeluskunta pääsi suoraan välieriin

 

Välierät

28.8.1922 Helsingin Pallonlyöjät – Ikaalisten suojeluskunta 9 – 5.

28.8.1922 Toijalan suojeluskunta – Kauhajoen Karhu 29 – 7. Pelattiin Tampereella. Joissakin lähteissä on myös tulos 30 – 7.

 

Loppuottelu

17.9.1922 Helsingin Pallonlyöjät – Toijalan suojeluskunta 18 – 9.

 

Helsingin Pallonlyöjät voitti vuoden 1922 pesäpallon miesten Suomen mestaruuden ja hopeaa sai Toijalan suojeluskunta.

 

Joukkueiden sijoitukset:

1. Helsingin Pallonlyöjät

2. Toijalan suojeluskunta

Sijat 3. – 4.

Ikaalisten suojeluskunta

Kauhajoen Karhu

Sijat 5. – 7.

Helsingin Radiourheilijat

Hämeenlinnan Ilves

Vaasan Vasama

 

Helsingin Pallonlyöjien joukkueen kokoonpano:

Urho Veneskoski (lukkari), Kustaa Palmroos (Palamaa), Armas Saarinen, Armas Palmroos (Palamaa), I. Jokinen, Väinö Kinnunen, Aarne Taiminen, Yrjö Koskinen ja Ville Osola.

 

Kuva joukkueen pelaajista löytyy mm. teoksesta Antero Viherkenttä : Pesäpalloa isästä poikaan. Suomen Pesäpalloliiton 50-vuotishistoriikki. Suomen pesäpalloliitto. Helsinki 1972 : E-T-paino.

 

Toijalan suojeluskunnan joukkueen kokoonpano:

Jussi Väliniemi, Uuno Järvinen, Yrjö Heikkinen, Severi Tuominen, Hannes Alha (pelinjohtaja), Martti Lehtosalo, Toivo Seppälä, Väinö Sipilä, Yrjö Lahtinen, Mauno Mäenpää, Jussi Rauko, Yrjö Kotikoski ja Armas Korkeamäki.

 

Kuva joukkueen pelaajista (Toijalan suojeluskunta) löytyy mm. teoksesta Erkki Laitinen: Pesäpallo: kansallispeli 60 vuotta. Suomen Pesäpalloliitto. 1983. Saarijärvi sekä (Toijalan Vauhti) teoksesta Toijalan Vauhti 1906 – 1987, 80 v. Toijalan Vauhti. 1987.

 

Kauhajoen Karhun joukkueen kokoonpano:

Tauno Aro, Urho Mattila, V. J. Marttila, Vihtori Kuutti, Jussi Rinne, Arvo Ketola, Jaakko Yli-Harja, Armas Havunen ja Leuto Ketomäki.

 

Kuva joukkueen pelaajista löytyy mm. teoksesta Kimmo Levä: Kauhajoen Karhu 1910-1990. 1990 Vaasa, sekä teoksesta Antero Viherkenttä : Pesäpalloa isästä poikaan. Suomen Pesäpalloliiton 50-vuotishistoriikki. Suomen Pesäpalloliitto. Helsinki 1972 : E-T-paino.

 

Lähteet:

Toijalan Vauhti 1906 – 1987, 80 v.

Kimmo Levä: Kauhajoen Karhu 1910 – 1990.

Suomen Urheilulehti ja muita sanomalehtiä vuodelta 1922.