Nuorten SM 1945

Nuorten piirinmestaruudet 1945 (SVUL)
Lappi Lapin Pojat
Oulu Oulun Pyrintö
Kainuu Sotkamon Jymy
Keski-Pohjanmaa Nivalan Urheilijat
Etelä-Pohjanmaa Vimpelin Veto
Keski-Suomi Jyväskylän Kiri
Pohjois-Savo Kuopion Erä-Veikot
Pohjois-Karjala Polvijärven Urheilijat
Häme Tuuloksen Säkiä
Satakunta Ulvilan Pallonlyöjät
Varsinais-Suomi Loimaan Palloilijat
Uusimaa Riihimäen Pallonlyöjät
Helsinki Helsingin NMKY
Lahti Orimattilan Jymy
Kymenlaakso Kouvolan Pallonlyöjät
Viipuri Etelä-Saimaan Kisa

Nuorten maakuntamestaruudet 1945
Uusimaa Riihimäen Pallonlyöjät
Lounais-Suomi Loimaan Palloilijat
Kymi Kouvolan Pallonlyöjät
Savo-Karjala Kuopion Erä-Veikot
Pohjanmaa Vimpelin Veto
Pohjola Oulun Pyrintö

PPL:n Nuorten mestaruuskilpailut

POHJOISET MARKKINAT 
Kuopion Erä-Veikot - Oulun Pyrintö 7 - 2
Kuopion Erä-Veikot - Vimpelin Veto 5 - 2
Vimpelin Veto - Oulun Pyrintö 14 - 3
ETELÄISET MARKKINAT 
Loimaan Palloilijat - Riihimäen Pallonlyöjät 1 - 1
Loimaan Palloilijat - Kouvolan Pallonlylöjät 3 - 1
Kouvolan Pallonlylöjät - Riihimäen Pallonlyöjät 2 - 0
LOPPUOTTELU
Loimaan Palloilijat - Kuopion Erä-Veikot 12 - 3

Loimaan joukkue

Liitto-ottelut
Työväen Mailapojat (TUL) - Loimaan Palloilijat 7 - 1
Kuopion Erä-Veikot - Elannon Isku (TUL) 5 - 4

Työväen Mailapojat voitti Suomen mestaruuden. Muita sijoituksia ei sen kummemmoin määritelty. Pesäpalloliiton mestaruuden voitti Loimaan Palloilijat. Liittojen mestareiden ja kakkosten välisten ottelujen tulokset laskettiin yhteen ja näin ollen TUL voitti liitto-ottelun 11-6.

Kuopion Erä-Veikot.

Seura pelasi Pesäpalloliiton Nuorten Suomen mestaruusottelussa v. 45 Loimaan Palloilijoita vastaan Väinölänniemellä. Se ei ollut loppuottelussa ihan sattumalta, olihan se raivannut tieltään Oulun markkinoilla paikallisen Pyrinnön ja kovan Vimpelin.

Sitä ennen eräveikoille oli pujotettu Pohjois-Savon piirinmestaruusmitalit kaulaan, kun se oli voittanut ensin Tervon Urheilijat 12-2, Etelä-Leppävirran Kiipperän 4-1 ja Siilinjärven Ponnistuksen peräti 17-0.

Aluemestaruuden se ratkaisi voittamalla loppuottelussa Pohjois-Karjalan Polvijärven Urheilijat 4-1.

Valmistautuessaan kauden huipennukseen, se pelasi myös ystävyysottelun Kiriä vastaan Harjulla, voittaen 10-9 ja kotonaan Väinölänniemellä 7-3.

Hesperiassa se kävi vielä nöyryyttämässä töölöläisiä Pallo-Tovereita (PT) juoksuin 7-3.

Erä-Veikot joutui tunnustamaan SM- loppuottelussa Loimaan paremmakseen 12-3.

Tuota ottelua seurasi tuhatpäinen kuopiolaisyleisö ja jälkimaininkeja huasteltiin savolaiseen tapaan viikon verran Savon Sanomissa.

Mielenkiintoinen loppuepisodi tuonaikaisille pp-otteluille oli kamppailun jälkeiset viestinjuoksut:

"Ottelun jälkeen kilpailivat joukkueet varatuomari Valto Riekkisen lahjoittamasta palkinnosta viestinjuoksussa."

"Matkana oli kolme kertaa kentän ympäri eli yhteensä 1070 m. Loimaa osoittautui tässäkin paremmaksi nykäisten jo ensimmäisessä vaihdossa tuntuvan etumatkan, joka vielä matkan varrella kasvoi."

Loimaan aika 2.20,8 ja Eräveikkojen 2.27,0".

JÄLKIKAIKUJA

nuorten mestaruusottelusta.

Kuopiolaisia pesäpallisteja on hieman ihmetyttänyt ja hymyilyttänyt opettaja Kalle Laakkosen tiistain numerossa ollut lausunto, jossa hän yrittää vierittää suuren osan Eräveikkojen tappion syystä pelijohtaja Jäppisen niskoille.

Vaikka jälkisota etenkin sanomalehtien palstoilla ei olekaan erikoisemman mukavaa, vaatii op. Laakkosen lausunto korjauksen, sillä hän ampui siinä melko karkeasti yli maalin.

Mitä Loimaan pelimerkkiin tulee, huomasi Eräveikkojen pelijohtaja sen jo kolmannen lyöjän ollessa mailan varressa. Merkkinä ei ollut ''välkkyvän rannekellon näyttäminen'', vaan yleensä käsien edessä pitäminen.

Merkki ja ohjeet vastatoimenpiteistä annettiin Eräveikkojen lukkarille pelivuoron vaihtuessa, kaikessa hiljaisuudessa. Jos op. Laakkonen saattoi huomioida, sijoittautui Eräveikkojen pelijohtaja Loimaan sisävuorolla kotipiirin ja ykkösen välimaille, mistä käsin hän saattoi seurata Loimaan pelijohtajan merkkejä ja välittää ne heti omalla merkillään lukkarilleen.

Loimaalaisten lyöntivarmuutta osoittaakin parhaiten juuri se, että he löivät mainiosti, vaikka joutuivatkin lyömään jokaisen sopimuslähtösyötön väärästä. Op. Laakkonen tietänee, että nykyisin täytyy väärän syötön olla sellainen, että lyöjä pystyy siitä lyömään, sillä ns. ''mahdottomista'', joita op. Laakkonen olisi suositellut, seuraa vapaataival.

Eräveikkojen lukkari oli tarkka poika ja hän nappasikin pari kärpästä ykköselle, osaksi juuri tämän pelijohtajan ja lukkarin yhteistyön ansiosta.

Mitä taas Eräveikkojen omaan merkkiin tulee, ei se suinkaan ollut pelijohtajan mailamerkki. Mailan pitäminen oli vain harhauttamistoimenpide, ettei kävisi yhtä huonosti kuin Loimaan merkille. Merkkipeli luisti Eräveikoilta hyvin, mutta kun lyönnit menivät tällä kertaa aivan penkin alle, ei sisäpeli päässyt luonnistamaan.

Eräveikoilla oli hyvä merkki ja juuri yksinkertaisuutensa vuoksi niin hyvä, että vanha ja kokenut >>Kalakin>> kerrassaan harhaantui sen suhteen.

Valitettavasti emme voi tässä merkkiä paljastaa suurelle yleisölle, emmekä edes op. Laakkosellekaan, sillä sitäkin kautta se saattaisi vahingossa ''lipsahtaa'' asiantuntemuksen merkeissä asiaan kuulumattomien tietoon.

 

Molemmat liitot: Suomen Pesäpalloliitto ja Työväen Urheiluliitto pelasivat ensin omista mestaruuksistaan ja sen jälkeen leivottiin "Pesäpallon nuorten Suomen mestari".

Loimaalaiset joutuivat SM-loppuottelussa nöyrtymään TUL:n mestarille, TMP:lle, Kaisaniemessä 7-1. Yleisöä muuten koleasta säästä huolimatta 2000 maksanutta!

Että saataisiin "liittojen paremmuus" selville, pelasivat kummankin liiton hopeamitalistit myös keskenään ottelun, joka pelattiin Väinölänniemellä.

Tässä ottelussa SPPL:n (=Pesäpalloliiton) Kuopion Erä-Veikot voitti helsinkiläisen Elannon Iskun 5-4.

Näiden kahden ottelun lopputulos yhteenlaskettuna, saatiin "liittojen paremmuus" selville.

TUL oli siis Pesäpalloliittoa parempi juoksuin 11-6 ja sai taiteilija Bertel Nordströmin arvokkaan kiertopalkinnon haltuunsa.

TUL:n nuorten Suomen mestaruutta oli cup-kilpailussa ollut tavoittelemassa seuraavat poikajoukkueet:

Heinolan Työväen Urheilijat

Tampereen Kilpa-Veljet

Tampereen Pesä-Peikot

Kuusankosken Puhti

Työväen Mailapojat

Lohikosken Lohi

Helsingin Veto

Vimpelin Isku

Helsingin (Elannon) Isku

Lohjan Louhi

Forssan Alku