SM-kilpailut 1925

 

Vuonna 1925 pesäpalloilijat siirtyivät Suomen Palloliitosta SVUL:n jaostoksi. Helsingin Pallonlyöjien ja muiden pesäpalloa harrastavien seurojen aloitteesta SVUL:n liittohallinto perusti 3.5.1925 pesäpallojaoston.

Perustaseurojen lisäksi vuoden 1925 aikana uuteen jaostoon liittyivät ainakin seuraavat urheiluseurat:

Ilmajoen Kisailijat, Kuopion Urheilu-Veikot, Pukinmäen Ponnistajat (nyk. Helsinki), Harlun Urheilijat ja Tampereen Pyrintö.

Lahden suojeluskunnan pesäpallojoukkuetta ei hyväksytty SVUL:n pesäpallojaoston jäseneksi, koska se ei ollut SVUL:n jäsenseura.

 

Suomen pesäpallomestaruuskilpailu vuonna 1925

Kilpailuihin osallistuivat seuraavat joukkueet:

Helsingin Pallonlyöjät, Helsingin Toverit, Lahden suojeluskunta, Loviisan Tor, Kauhajoen Karhu, Pallo-Toverit, Helsinki, Riihimäen Pallonlyöjät, Salon Viesti, Tampereen Pyrintö ja Toijalan Vauhti.

Helsingin Pallonlyöjät olisi halunnut osallistua Suomen mestaruuskilpailuihin useammalla joukkueella, mutta sitä ei hyväksytty.

Alkuerät:

5.7.1925 Lahden suojeluskunta – Loviisan Tor 7 - 6  -  Lehtileike

12.7.1925 Pallo-Toverit, Helsinki – Salon Viesti 11 – 2

13.7.1925 Helsingin Pallonlyöjät – Helsingin Toverit 14 – 3

19.7.1925 Tampereen Pyrintö – Riihimäen Pallonlyöjät 8 – 1

19.7.1925 Toijalan Vauhti – Kauhajoen Karhu 12 – 2  -  Lehtileike

Välierät:

26.7.1925 Pallo-Toverit, Helsinki - Lahden suojeluskunta 0 – 4

Loppuottelut 1. – 2. 8.1925 Tampereella

 

Semifinaali

1.8.1925 Tampereen Pyrintö – Helsingin Pallonlyöjät 10 – 5

1.8.1925 Lahden suojeluskunta – Toijalan Vauhti 10 – 8

Loppuottelu

2.8.1925 Lahden suojeluskunta – Tampereen Pyrintö 8 – 4

 

Lahden suojeluskunnan joukkueen pelaajat:

P. ”Papa” Laine, Lauri ”Pisa” Laune, Lauri ”Lasse” Salminen, Paavo ”Nuta” Nuotio, Jaakko ”Jaska” Luhtanen, Koskelainen, Olli ”Lumppe” Veijola, Pauli ”Pali” Hannula ja Tauno ”Tanne” Byckling (Alhava)

Tampereen Pyrinnön joukkueen pelaajat:

Aarnio, U. Veneskoski, Perkola, Ladan, J. Saari, V. Veneskoski, Niemi, Aaltonen ja Tarkka.

Helsingin Pallonlyöjien joukkueen pelaajat:

Kinnunen, Salin, Taiminen, Koskinen, Lindström, Mikkola, Kajaste, Tuominen ja G. Palmroos

Pallo-Toverien joukkueen pelaajat:

Saarinen, Merinen, Halonen, Miettinen, Nieminen, Koski, Nurmi, Saloranta ja Pakarinen.

Riihimäen Pallonlyöjien joukkueen pelaajat:

Vallu Karvonen, Eero Skogster, H. Skogster, Matti Hannula, R. Oksanen, Kullervo Pellinen, Kalervo Pellinen, J. Vuori, Toivo Markkanen ja Arvi Myyryläinen.

 

Suomen Urheilulehti 10.8.1925:

”Suomen pesäpallomestaruuskilpailujen loppuottelut. Lahden sk. Pesäpallojoukkue mestariksi.

T.k. 1 ja 2 p:nä pelattiin Tampereella Pyrinnön toimiessa isäntänä loppuottelut Suomen pesäpallomestaruudesta. Kilpailuja oli seuraamassa vain kourallinen yleisöä. Ellei pesäpalloa tahdota tappaa yleisön puutteeseen on mestaruuskilpailut ehdottomasti järjestettävä syksymmäksi, jolloin ne hyvin voidaan pitää vielä suojeluskuntajärjestön mestaruuskilpailujen aikanakin. Ellei tätä muutosta kilpailuaikaan tehdä, niin ei mikään seura voi ottaa kilpailuja järjestääkseen.

Välieriin olivat selviytyneet Tampereen Pyrintö, ja Hels. Pallonlyöjät sekä Lahden sk. ja Toijalan Vauhti, ja pelasivat nämä edellä mainitussa järjestyksessä lauantaina välieränsä.

Sateen päivällä liottamalle kentälle astuivat molemmat mestarikandidaatteina pidetyt TP ja HPL. Peli aloitettiin ukkosen jyristessä ja salamoiden leimahdellessa. Pyrintö valitsi ulkopelin ja hyvällä pelituulella se näytti olevankin. HPL:n yritys tyrehtyi ensi pesällä. Pyrintökään ei kuitenkaan kyennyt vastaamaan juoksuilla. Seuraava vuoropari oli myös kummallekin 0, samaten kolmas. Tähän asti helsinkiläiset olivat itsepäisesti yrittäneet matalia lyöntejä tuloksetta tamperelaiset taas hakatessa korkeita lyöntejä ja haavoittuen kopeista. Lyöjien luku antaa jonkunmoisen käsityksen lyöntien laadusta. Pyrintöläisillä oli lyöjiä eri pelivuoroilla seuraavasti: 7, 8, 9 ja helsinkiläisillä 3, 4, 5. Neljännen pelivuoron alussa muuttivat HPL:n pelaajat lyöntitapaansa ja 11 miehen voimalla saatiin aikaan yksi juoksu. Vuorovaihdon tapahduttua puhkesi rankka sade, joka tuli kohtalokkaaksi ulkona pelaaville helsinkiläisille. Pyrintö sai pallon liukkauden ansiosta 10 miehellä 2 juoksua HPL joutui nyt sisälle ja kahdelta ensimmäiseltä lyöjältä luiskahti heti sateen liottama maila käsistä lentäen kenttäpuolelle, siis armoton kuolema kummallekin. Kolmas mies kuoli pesäkilvassa. Pelituomari ehdotti pelin lopettamista ja uudelleen pelaamista, mutta ajan niukkuuden takia päättivät joukkueet jatkaa pelin loppuun saakka ilmasta huolimatta. Pyrintö yritti nyt 16 miehen voimalla saaden aikaan yhden juoksun. Sateen jo vähän vaimettua jatkettiin peli loppuun ja jakaantuivat juoksut 2 – 2 ja 2 - 5. Juoksut olivat joukkueilla siis seuraavat:

 

Pyrintö 0+0+0+2+1+2+5 = 10

HPL 0+0+0+1+0+2+2 = 5

 

Joukkueet olivat siksi tasaväkisiä, että ilman pysyessä muuttumattomana olisi pelin tulos voinut olla jotain 1 – 2 tai 2 – 3 mieluummin helsinkiläisten hyväksi. Tampereen peli ei olisi nähtävästi kestänyt yhtä loistavana loppuun asti kuin alkupeli. Heikkous tulikin sitten loppuottelussa näkyviin.

 

Lahden sk. Ja Toijalan välinen peli alkoi heti edellisen ottelun loputtua. Pelaajat saivat kahlata nilkkojaan myöten vedessä, mutta oli peli kuitenkin melko kiinteätä. Vanhat Toijalan pelaajat olivat aivan saamattomalla päällä, ulkopeli hataraa ja lyöntien sijoittamisesta ei puhettakaan. Lahtelaisten peli on yhä parantunut sitten viime näkemän. Erikoisesti pistää silmään rauhallisuus ja heittojen varmuus ulkopelissä ja sisäpelin yritteliäisyys, joskus aivan tuhoa uhmaava huimapäisyys. Nyt heillä oli onni myötä ja saivat he yhden kauneimmista voitoistaan. Juoksuja tehtiin seuraavasti:

 

Lahden sk.: 0+3+1+3+2+0+1 = 10

T:lan Vauhti: 0+0+1+3+3+1+0 = 8

 

Sunnuntaina asettuivat sitten loppuotteluun vastakkain Lahden sk. – Tampereen Pyrintö.

Jo edellisen päivän ottelujen perusteella joutui ajattelemaan Lahtea voittajana. Peli alkoi kuitenkin aivan tosin merkein. Kolme lahtelaista kuoli ensi pesällä kärkkyessä kuin kärpäset häkään Veneskosken salamannopeista heitoista. Tamperelaiset sitä vastoin olivat oikein pelituulella ja saivat 13 miehen ja 7 haavoittumisen avulla 2 juoksua. Lahti yritti nyt korkeita lyöntejä, mutta tämä 8 miehen tekemä rynnistys epäonnistui kokonaan. Nollaan jäi Pyrinnönkin toinen yritys. Kolmannella pelivuorolla kuoli taas 2 lahtelaista ensi pesällä ja yksi 2:lla lukkarin heitoista. Pyrintö teki 2 juoksua ja nyt alkoi yksi ja toinen jo pitää Pyrintöä voittajana. Ainoat, jotka sitä eivät näyttäneet uskovan, olivat Lahden joukkueen pelaajat. Neljäs pelivuoro 0 – 0. Lahden viidennen yrityksen katkaisi tamperelaisten lukkari vielä armottomasti ensi pesälle; kaksi miestä oli jo kuollut tähän tällä pelivuorolla, mutta sisu ei lannistunut. Koppilyönneillä väsytysmenetelmä otettiin käytäntöön. Tulosta ei tällä pelivuorolla vielä näkynyt, mutta kun 8 miehestä jokainen lyö useimmat lyöntinsä kopeiksi eri puolille kenttää, niin tuntuu se näin kireässä pelissä. Pyrintökin sai tyytyä kolmen miehen peräkkäin kuolemiseen. Kuudennen pelivuoron alusta jatkoivat lahtelaiset ed. pelivuorolla aloittamaansa ponnistusta. Mies toisensa perään löi ja haavoittui kunnes seitsemäs mies yhden miehen kuoleman avulla oli päässyt 3 pesälle. Uusi lyöjä. Komennus kolmannella olevalle ja kun pallo kohoaa syöttöön on mies matkalla kotia ja jo ensi pesän kohdalla ennekuin mailan osuminen palloon kuuluu. Juoksu on valmis. Lyöjä oli samalla huomannut heikon kohdan tamperelaisten ulkopelissä ja tästä lähtien lensivät pallot kuin käskystä matalina lyönteinä tähän kohtaan. Pelipäällikön käskystä huolimatta ei tätä kohtaa korjattu ja siitä aiheutuneen ”sisäpelitaktiikan” ansiosta oli Pyrinnön peli auttamattomasti rikki. Tällä vuorolla lahtelaiset vielä tekivät kolme jokseenkin samanlaista juoksua kuten aikaisemmin. Pyrintö koetti sisäpelillä korjata asiaansa, mutta Lahden ulkopeli kesti korkeat lyönnit. 14 miestä kävi lyömässä, mutta koppilyönneistä ei saada juoksuja. Viimeisen pelivuoron alkoi Lahti murhaavasti. Ensimmäinen mies haavoittui 2 – 3 välillä kopista, mutta kaksi seuraavaa saivat juoksun kumpikin. Kun yksi mies vielä monien koppilyöntien välissä sai luovituksi itselleen juoksun oli voitto jo varma. Pyrintö, jonka peli ei enää kestänyt, ei jaksanut enää yrittää ja sai tyytyä nollaan.

Juoksut tehtiin seuraavasti:

Lahden sk.: 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 4 + 3 = 8

Tamp. P:tö: 2 + 0 + 2 + 0+ 0 + 0 + 0 = 4

Lahden suojelukunnan joukkue oli hyvin ansainnut mestaruutensa, sillä niin harkittua ja rauhallista oli sen peli. Se, että koko joukkueen pelitapa voidaan kokonaan muuttaa kesken pelin aivan kuin toisen joukkueen pelaamaksi, osoittaa että työtä on siinä joukossa tehty lujasti.

Pyrinnön joukkue nuoruudestaan huolimatta pelasi verrattain hyvin. Joku korjattava heikkous siinä kuitenkin on ja kurin puute kerrassaan huutava. Veneskoski lukkarina pelasi parhaan pelinsä niin kaunan kuin hän oli hermojensa herra. Jos Pyrintö olisi voittanut ottelun, olisi voinut sanoa: Veneskoski voitti pelin. Nyt tekisi mieli sanoa päinvastoin.

Koppari”

 1925_-_LMV-Pyrinto.jpg

 

Lähteet:

Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton toimintakertomus vuodelta 1925.

Lahden Maila-Veikkojen 30-v. historiikki. Sarjaohjelma 1959.

Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton Lahden piiri 1911 – 1961. 50-vuotisjulkaisu.

Suomen Urheilulehti vuodelta 1925

Aamulehti vuodelta 1925

Etelä-Suomen Sanomat vuodelta 1925

------------------------------------------------------------------------------

1925_-_SM-finaalit.JPG